Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Znaczący wzrost eksportu mrożonych warzyw

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 05-02-2013, 11:32
Znaczący wzrost eksportu mrożonych warzyw

Zgodnie z danymi Eurostatu, w okresie I-X 2012 roku eksport mrożonych warzyw z Polski zwiększył się w stosunku do tego samego okresu w roku poprzednim o blisko 17 proc. i wyniósł 325 tys. ton - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Wzrostom sprzyjała niewątpliwie większa produkcja mrożonek w kraju, szczególnie w pierwszej połowie 2012 roku. Głównym odbiorcą mrożonych warzyw z Polski wciąż pozostawały kraje Unii Europejskiej - 233 tys. t (72 proc.). Poziom wzrostu wolumenu wywozu, biorąc pod uwagę strukturę geograficzną eksportu mrożonek z warzyw, był jednak zbliżony zarówno w przypadku krajów spoza UE-27 (+17,2 proc. r/r, w tym do Rosji o 9,5 proc.), jak też UE-27 (+16,2 proc.), gdzie za blisko połowę wzrostu odpowiadał eksport do Niemiec.

Dane Eurostatu wskazują również na zwiększenie eksportu mrożonych owoców. Zgodnie z nimi, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 roku wzrost ten sięgnął 13,4 proc. i ukształtował eksport na poziomie 263 tys. t. Był on głównie napędzany wzrostem wywozu do krajów spoza Unii.
Wystąpiło jednak znaczne zróżnicowanie jeśli chodzi o strukturę produktową eksportu. Znacznie zmniejszyła się wielkość sprzedaży zagranicznej mrożonych truskawek. W danym okresie wyniosła ona 61,6 tys. t w porównaniu do 80,1 tys. t w I-X 2011 roku. Odwrotną tendencję obserwować można było w przypadku mrożonych malin. Ich łączny eksport z Polski zwiększył się w analogicznym okresie o 13,8 proc. do poziomu 84,4 tys. t, z czego wzrost wywozu do Rosji wyniósł 27,9 proc. Tendencję wzrostową w eksporcie malin mrożonych do Rosji można obserwować już od dłuższego okresu (w porównaniu do 2009 roku eksport mrożonych malin wzrósł 2,1-krotnie), co jest pozytywne w przypadku silnego wzrostu krajowej produkcji tych przetworów w ostatnich latach.

Zdecydowanie wzrósł także eksport zagęszczonego soku jabłkowego - o 49 proc. do 187 tys. t. Rekordowe zbiory jabłek pozwoliły zwiększyć krajową produkcję koncentratu w bieżącym sezonie, która sprzyjała wywozowi za granicę tego produktu. W wielu źródłach mówi się, że mogła ona wynieść ponad 250 tys. t, co stanowiłoby około 125 proc. produkcji ubiegłosezonowej. W największym stopniu pod względem dynamiki zwiększył się eksport do Wielkiej Brytanii (2,3-krotnie do 17,8 tys. t) oraz Austrii (+90,5 proc. do 19,9 tys. t). Znacznie wzrósł również wolumen sprzedaży do Niemiec - głównego odbiorcy polskiego koncentratu z jabłek. W okresie od stycznia do października 2012 roku wyniósł on 114 tys. i był wyższy o 38,0 proc. w stosunku tego samego okresu w roku poprzednim. Wzrost ten odbył się w znacznym stopniu kosztem dostaw z Chin, które w analogicznym okresie zmniejszyły eksport koncentratu do Niemiec o 14,9 tys. t (-43 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH