Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zniesienie kwot cukrowych spowoduje spadek produkcji cukru

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-09-2014, 14:37
Zniesienie kwot cukrowych spowoduje spadek produkcji cukru
Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w MRiRW /fot.żelaznastudio

Likwidacja systemu kwotowania produkcji cukru może skutkować zmniejszeniem produkcji cukru w UE. W 2020 r. produkcja ta może być niższa o około 13 proc. w stosunku do sytuacji zakładającej kontynuację kwotowania - powiedział Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku.

Spadek produkcji dotyczyć ma przede wszystkim głównych producentów cukru takich jak Francja oraz Niemcy. W Polsce likwidacja systemu kwotowania ma doprowadzić do nieznacznego (około 2 proc.) wzrostu produkcji cukru w stosunku do scenariusza zakładającego utrzymanie kwotowania w 2020 roku i 14,5 proc. wzrostu produkcji cukru w stosunku do stanu obecnego.

Przytoczone przez dyrektora Niecia dane pochodzą z ekspertyzy „Konsekwencje odejścia od kwotowania produkcji cukru" wykonanej na zlecenie MRiRW w 2013 r. przez zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Postępująca wraz z likwidacją systemu kwotowania produkcji cukru w UE liberalizacja wymiany gospodarczej z zagranicą, zwiększy presję konkurencyjną zarówno na rynkach regionalnych, jak i rynku światowym. Potwierdza to przypuszczenia o obniżce cen cukru w krajach UE. Należy jednocześnie spodziewać się, że obniżenie cen cukru na rynku UE wskutek likwidacji kwot nie będzie odczuwalne przez konsumentów. Marżę zbytu przejmie bowiem przemysł przetwórczy wykorzystujący cukier - mówi Dariusz Nieć.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ast 28-09-2014, 10:36:
Likwidacja kwotowania produkcji cukru i uwolnienie tego rynku przed importem do Unii spowoduje ogromne perturbacje. Dla Polski wielkie straty. Obniżenie ceny buraków czyli mniejsze dochody dla rolników. Dla Krajowej Spółki Cukrowej albo produkcja na granicy opłacalności albo bankructwo. Dlaczego? Bo tak jak w tysiącach przypadków byłych państwowych firm, kierujący nimi nie mają żadnych umiejetności a tylko wysokie wyobrażenie o sobie. W konsekwencji KSC zostanie przejęta przez tych co mają poukładane w głowie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH