REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zwiększy się produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej

  • Autor: Bank Gospodarstwa Żywnościowej
  • Data: 19-11-2013, 11:53

Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego. Październikowe prognozy Freshfel mówią, że produkcja pomarańczy w krajach europejskich wzrośnie o 7 proc. kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton. Wyższa może być również produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego (Maroko, Egipt, Turcja, Izrael) o 6 proc. przy 3-proc. spadku zbiorów w USA - podali analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Prognozy Freshfel wskazują również na wzrost zbiorów cytryn w krajach europejskich. Niemniej należy zwrócić uwagę, że sezon 2012/2013 był nieudany pod względem produkcyjnym dla krajów Unii - łącznie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Cyprze zebrano 1,48 mln ton. Ukształtowanie się zbiorów cytryn na poziomie 1,65 mln t, na które wskazują prognozy, można uznać zatem za powrót do "normalnego" poziomu. Niemniej, produkcja cytryn w innych krajach śródziemnomorskich będzie prawdopodobnie niższa (-10 proc. - 1,2 mln t) na co wpływ mają mieć niższe zbiory w Turcji (-17 proc.).

Zmiany produkcyjne mają istotny wpływ na sytuację cenową na rynku tych owoców. Ceny cytryn w Polsce w wyniku niskiej podaży w sezonie 2012/2013 osiągnęły bardzo wysoki poziom. Biorąc pod uwagę dane IERiGŻ-PIB, we wrześniu 2013 r. kilogram tych owoców średnio na rynkach hurtowych kosztował 7,21 zł/kg (+23 proc. w relacji r/r). Wyższy poziom, biorąc pod uwagę miesięczne notowania cen w okresie ostatniej dekady, odnotowano tylko w 2007 i 2010 roku, kiedy zbiory tych owoców w Europie również były wyjątkowo niskie. Można przypuszczać, że prognozowany wzrost produkcji w sezonie bieżącym wpłynie na obniżki cenowe. Pierwsze symptomy spadków można było obserwować w październiku br. kiedy średnia cena cytryn w hurcie zmniejszyła się w relacji do września br. o blisko 20 proc. kształtując się na poziomie tylko o 4,3 proc. wyższym w porównaniu do września 2012 roku. Mając na uwadze również zwiększenie podaży pomarańczy oczekuje się, że średnio w sezonie 2013/2014 ich ceny również będą niższe niż w poprzednim. W październiku br. średnia cena pomarańczy była o 13,5 proc. niższa niż przed rokiem kształtując się na poziomie 4,26 zł/kg.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH