Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zwiększy się produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej

  • Autor: Bank Gospodarstwa Żywnościowej
  • Data: 19-11-2013, 11:53

Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego. Październikowe prognozy Freshfel mówią, że produkcja pomarańczy w krajach europejskich wzrośnie o 7 proc. kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton. Wyższa może być również produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego (Maroko, Egipt, Turcja, Izrael) o 6 proc. przy 3-proc. spadku zbiorów w USA - podali analitycy Banku BGŻ.

Prognozy Freshfel wskazują również na wzrost zbiorów cytryn w krajach europejskich. Niemniej należy zwrócić uwagę, że sezon 2012/2013 był nieudany pod względem produkcyjnym dla krajów Unii - łącznie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Cyprze zebrano 1,48 mln ton. Ukształtowanie się zbiorów cytryn na poziomie 1,65 mln t, na które wskazują prognozy, można uznać zatem za powrót do "normalnego" poziomu. Niemniej, produkcja cytryn w innych krajach śródziemnomorskich będzie prawdopodobnie niższa (-10 proc. - 1,2 mln t) na co wpływ mają mieć niższe zbiory w Turcji (-17 proc.).

Zmiany produkcyjne mają istotny wpływ na sytuację cenową na rynku tych owoców. Ceny cytryn w Polsce w wyniku niskiej podaży w sezonie 2012/2013 osiągnęły bardzo wysoki poziom. Biorąc pod uwagę dane IERiGŻ-PIB, we wrześniu 2013 r. kilogram tych owoców średnio na rynkach hurtowych kosztował 7,21 zł/kg (+23 proc. w relacji r/r). Wyższy poziom, biorąc pod uwagę miesięczne notowania cen w okresie ostatniej dekady, odnotowano tylko w 2007 i 2010 roku, kiedy zbiory tych owoców w Europie również były wyjątkowo niskie. Można przypuszczać, że prognozowany wzrost produkcji w sezonie bieżącym wpłynie na obniżki cenowe. Pierwsze symptomy spadków można było obserwować w październiku br. kiedy średnia cena cytryn w hurcie zmniejszyła się w relacji do września br. o blisko 20 proc. kształtując się na poziomie tylko o 4,3 proc. wyższym w porównaniu do września 2012 roku. Mając na uwadze również zwiększenie podaży pomarańczy oczekuje się, że średnio w sezonie 2013/2014 ich ceny również będą niższe niż w poprzednim. W październiku br. średnia cena pomarańczy była o 13,5 proc. niższa niż przed rokiem kształtując się na poziomie 4,26 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH