REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Żywność ekologiczna jest bogatsza w przeciwutleniacze niż konwencjonalna

  • Autor: pr
  • Data: 15-07-2014, 11:02

Najnowsze wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Newcastle pokazują, że w roślinach uprawianych metodami ekologicznymi jest wyższe stężenie przeciwutleniaczy i mniej kadmu oraz pozostałości pestycydów - informują naukowcy z Uniwersytetu Newcastle.

REKLAMA

Analiza wykonana przez międzynarodowy zespół ekspertów prowadzony przez Uniwersytet Newcastle w Wielkiej Brytanii wykazał, że zawartość wielu kluczowych antyoksydantów w pochodzących z upraw ekologicznych surowcach i opartych na nich produktach, jest nawet o 60% wyższa w niż w konwencjonalnie uprawianych roślinach. Analiza 343 różnych badań dotyczących składu surowców ekologicznych i konwencjonalnych wskazuje, że przestawienie się na jedzenie ekologicznych owoców, warzyw i zbóż - i produktów z nich wykonanych - zapewni organizmowi dodatkowe przeciwutleniacze równoważne konsumpcji 1-2 porcji owoców i warzyw dziennie więcej.

Zdaniem profesora Carlo Leifert z Newcastle University, wybór żywności ekologicznej może prowadzić do zwiększonego spożycia pożądanych antyoksydantów z dietą i zmniejszonego narażenia na toksyczne metale ciężkie. Stanowi to ważny dodatek do aktualnie dostępnych dla konsumentów informacji, które do tej pory były mylące i w wielu przypadkach sprzeczne. 

W surowcach z ekologicznych upraw wykryto znacznie niższe stężenia kadmu, należącego do toksycznych metali ciężkich (średnio o 48% niższe). Stężenie związków azotu okazało się być znacząco niższe w roślinach z upraw ekologicznych - stężenie azotu ogólnego o 10%, azotanów o 30% niższe i azotynów o 87% w porównaniu do konwencjonalnych roślin. Badania wykazały również, że prawdopodobieństwo wykrycia pozostałości pestycydów było cztery razy wyższe w roślinach z upraw konwencjonalnych niż ekologicznych. Burzliwa debata na temat składu żywności ekologicznej i konwencjonalnej toczy się już od dziesiątków lat, ale dowody z badań są przytłaczające - żywność ekologiczna jest bogatsza w przeciwutleniacze i uboższa w toksyczne metale i pestycydy niż żywność konwencjonalna. To to badanie powinno być jednak tylko punktem wyjścia - twierdzą eksperci.


WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH