REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Żywność ekologiczna nie była źródłem epidemii

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-06-2011, 08:37

Kiełki z ekologicznych upraw przechodzą znacznie surowszą kontrolę jakości niż ich nieekologiczne odpowiedniki - informuje na swoich oficjalnych stronach Komisja Europejska. Unijny komisarz do spraw zdrowia John Dalli skrytykował we wtorek Niemcy za rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji na temat przyczyn epidemii EHEC.

REKLAMA

- Wymagania unijne dotyczące żywności ekologicznej są niezwykle restrykcyjne. Niewiele gospodarstw może je spełnić. Te nieliczne, które mogą, przechodzą specjalny proces certyfikacji poparty odpowiednimi badaniami laboratoryjnymi - mówi Anna Olszewska, dyrektor Departamentu Zakupów i Marketingu Bio Planet, polskiego dystrybutora żywności ekologicznej.

Jak podaje Komisja Europejska - dostawcy żywności ekologicznej kontrolowani są minimum raz w roku. Dzieje się to osobno na każdym etapie łańcucha produkcyjnego: u rolnika, przez przetwórcę, po dystrybutora. Oprócz ogólnego prawa żywnościowego UE, artykuły eko podlegają dodatkowym rygorom trzech innych rozporządzeń unijnych. - W praktyce produkty eko są prawdopodobnie najściślej kontrolowaną żywnością na rynku. Jeśli ponadto pochodzą od znanych marek ekologicznych, podlega jeszcze wewnętrznym systemom zarządzania jakością - podkreśla Olszewska.

Ścisła kontrola, choć bardzo uciążliwa, zdała egzamin w sytuacji kryzysowej. Tak właśnie się stało, gdy podejrzenie niemieckich badaczy padło na kiełki z Dolnej Saksonii. Jeszcze tego samego dnia zatrzymano produkcję, a następnego ECDC już potwierdziło, że nie one były przyczyną infekcji.

- W każdej chwili istnieje możliwość prześledzenia drogi, jaką przebywa artykuł ekologiczny i wszystkie surowce składające się na niego. Te standardy chronią nas, żywność i konsumenta. Mamy nadzieję, że branża eko uniknie konsekwencji paniki, jakie z pewnością odczuli hiszpańscy rolnicy zajmujący się uprawą ogórków. Jeśli tak będzie - zawdzięczać to będziemy właśnie kontroli jakości - podsumowuje Olszewska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH