Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Żywność ekologiczna nie była źródłem epidemii

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-06-2011, 08:37

Kiełki z ekologicznych upraw przechodzą znacznie surowszą kontrolę jakości niż ich nieekologiczne odpowiedniki - informuje na swoich oficjalnych stronach Komisja Europejska. Unijny komisarz do spraw zdrowia John Dalli skrytykował we wtorek Niemcy za rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji na temat przyczyn epidemii EHEC.

- Wymagania unijne dotyczące żywności ekologicznej są niezwykle restrykcyjne. Niewiele gospodarstw może je spełnić. Te nieliczne, które mogą, przechodzą specjalny proces certyfikacji poparty odpowiednimi badaniami laboratoryjnymi - mówi Anna Olszewska, dyrektor Departamentu Zakupów i Marketingu Bio Planet, polskiego dystrybutora żywności ekologicznej.

Jak podaje Komisja Europejska - dostawcy żywności ekologicznej kontrolowani są minimum raz w roku. Dzieje się to osobno na każdym etapie łańcucha produkcyjnego: u rolnika, przez przetwórcę, po dystrybutora. Oprócz ogólnego prawa żywnościowego UE, artykuły eko podlegają dodatkowym rygorom trzech innych rozporządzeń unijnych. - W praktyce produkty eko są prawdopodobnie najściślej kontrolowaną żywnością na rynku. Jeśli ponadto pochodzą od znanych marek ekologicznych, podlega jeszcze wewnętrznym systemom zarządzania jakością - podkreśla Olszewska.

Ścisła kontrola, choć bardzo uciążliwa, zdała egzamin w sytuacji kryzysowej. Tak właśnie się stało, gdy podejrzenie niemieckich badaczy padło na kiełki z Dolnej Saksonii. Jeszcze tego samego dnia zatrzymano produkcję, a następnego ECDC już potwierdziło, że nie one były przyczyną infekcji.

- W każdej chwili istnieje możliwość prześledzenia drogi, jaką przebywa artykuł ekologiczny i wszystkie surowce składające się na niego. Te standardy chronią nas, żywność i konsumenta. Mamy nadzieję, że branża eko uniknie konsekwencji paniki, jakie z pewnością odczuli hiszpańscy rolnicy zajmujący się uprawą ogórków. Jeśli tak będzie - zawdzięczać to będziemy właśnie kontroli jakości - podsumowuje Olszewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH