REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Żywność ekologiczna równie dobra jak produkowana masowo?

  • Autor: wp.pl
  • Data: 31-07-2009, 16:39

Kupując żywność ekologiczną kierujemy się głównie lepszym smakiem i mamy wrażenie, że jest bezpieczna dla zdrowia. Jednak okazuje się, że przy zakupie produktów tego typu nie można kierować się korzyściami odżywczymi, wynika z brytyjskich badań naukowych - informuje serwis wp.pl za "Daily News".

REKLAMA

American Journal of Clinical Nutrition opublikował raport dotyczący żywności ekologicznej i wartości odżywczych lub ich braku. Naukowcy z Londyńskiej School of Hygiene & Tropical Medicine poddali analizie 162 prac naukowych opublikowanych w ciągu ostatnich 50 lat i nie znaleźli znaczących różnic w wartościach odżywczych żywności ekologicznej i nieekologicznej.

- Występuje niewielka różnica w zawartości wartościowych składników pokarmowych między ekologicznymi i masowo produkowanymi artykułami spożywczymi. Jednak jest mało prawdopodobne, aby różnice te miały jakiekolwiek znaczenie dla zdrowia ludzi - stwierdził Alan Dangour, jeden z autorów raportu.

- Nasza analiza wskazuje, że obecnie nie ma dowodów na poparcie tezy, że wybór żywności ekologicznej ma większe zalety dla zdrowia człowieka niż produktów nieekologicznych. Za to konsumenci płacą wyższe ceny na żywność ekologiczną, ponieważ uważają, że ma ona większe wartości zdrowotne - powiedział Dangour.

- W oparciu o badania żywności ekologicznej jedno co można powiedzieć z całą pewnością jest to, że produkty te zawierają mniej chemicznych składników, które mogą być szkodliwe dla zdrowia - powiedziała Laura Telford, dyrektor kanadyjskiego stowarzyszenia Growers.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • polska cebula 05-08-2009, 19:47:
Taki jest właśnie poziom "cywilizowanego zachodu" - tak jak pędzona marchew o wadze kilograma - poza wyglądem pozostawia wiele do życzenia.
  • Pasikonik 05-08-2009, 10:34:
Na czyje zlecenie było robione to badanie??? Wartości odżywcze? Przecież nie o to chodzi. Tak, smak jest bardzo istotny, ale przede wszystkim liczy się proces produkcji. Co z tego, że ogórek albo marchew mają podobną ilość minerałów, tu najważniejsze jest ile w tych warzywach jest "dodatków", czyli np. chemii. Jeżeli ktoś widział jak produkuje się warzywa i owoce w Holandii, w jakim cudownym i zawrotnym tempie rosną, to dobrze wie na czym polega różnica.
  • k 03-08-2009, 11:04:
- Nasza analiza wskazuje, że obecnie nie ma dowodów na poparcie tezy, że wybór żywności ekologicznej ma większe zalety dla zdrowia człowieka niż produktów nieekologicznych. Za to konsumenci płacą wyższe ceny na żywność ekologiczną, ponieważ uważają, że ma ona większe wartości zdrowotne - powiedział Dangour.

Zresztą każdy kto choć trochę zajmuje się ekologiczną żywnością wie, że badania oparte tylko i wyłącznie na analizie zawartości skł. mineralnych etc...nie wiele są warte, tak samo jak zestawienia tych badań a to wlaśnie zrobili brytyjscy naukowcy.

Wydaje mi się, że nie tylko dlatego. A chociażby kwestie związane z ochroną środowiska?

Cieka

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH