Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża HoReCa spodziewa się poprawy sytuacji w 2014 r.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-03-2014, 11:39
Branża HoReCa spodziewa się poprawy sytuacji w 2014 r.
fot. Fotolia

2013 r. był rokiem stagnacji na rynku HoReCa, która wynikała z pogorszenia ogólnej sytuacji gospodarczej. Prognozy na ten rok i na najbliższe lata są pozytywne, jak pokazuje badanie rynku gastronomicznego zaprezentowane w raporcie PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2014. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2014-2019".

Zeszły rok, według naszych szacunków analityków PMR, zakończył się dla całego rynku HoReCa minimalnym wzrostem do wartości 23 mld zł. Najlepiej funkcjonowały firmy z segmentu cateringu, natomiast pozostałe dwa rynki odnotowały korektę. Główną przyczyną stagnacji było spowolnienie gospodarki, co ponownie umocniło trend oszczędzania, bądź rezygnacji z niepotrzebnych wydatków zarówno wśród klientów indywidualnych, jak i biznesowych.

Widocznym trendem jest obecnie między innymi poszukiwanie opcji bardziej ekonomicznych. Z drugiej strony pozytywnym czynnikiem jest wzrost liczby turystów zagranicznych odwiedzających Polskę (o 6,9 proc. do 15,8 mln w 2013 r., według raportu Active Group dla Ministerstwa Sportu i Turystyki).

Prognoza dla rynku na 2014 rok jest już optymistyczna i - według danych PMR - wzrost wyniesie prawie 3 proc., a sytuacja będzie się polepszać z miesiąca na miesiąc. Co więcej, prognozy na kolejne lata są również optymistyczne.

Wracając do badania przeprowadzonego wśród placówek gastronomicznych, przeszło jedna trzecia badanych prognozuje, że sytuacja w 2014 r. będzie lepsza niż w roku poprzednim. Taki pozytywny wynik został zanotowany po raz pierwszy od kilku edycji badania PMR. Dotychczas prognozy na rok bieżący w chwili realizacji badania były ogólnie negatywne.

Poprawy sytuacji w branży spodziewa się niemal połowa przedstawicieli pizzerii oraz ponad 40 proc. pracowników kawiarni i herbaciarni. Negatywne prognozy najczęściej pojawiały się wśród respondentów pracujących w restauracjach hotelowych i w barach alkoholowych.

Wśród głównych czynników wpływających na pozytywną prognozę sytuacji była wymieniana poprawa sytuacji ekonomicznej w kraju. Taką odpowiedź wyraził niemal co drugi badany, który spodziewa się lepszej sytuacji w branży. Oprócz tego, za poprawą sytuacji przemawia obserwowany wzrost sprzedaży powiązany z rosnącą liczbą klientów, a także poprawa nastrojów konsumenckich.

Badanie wśród placówek gastronomicznych w Polsce zostało zrealizowane w styczniu 2014 r. przez PMR na potrzeby raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2014". Badanie zrealizowano techniką wywiadów telefonicznych CATI. Zrealizowano 600 pełnowartościowych wywiadów. Respondentami byli właściciele lub współwłaściciele placówek gastronomicznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH