Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża rolno-spożywcza w Polsce Wschodniej: Połączenie tradycji z innowacyjnością

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-09-2016, 11:00
Branża rolno-spożywcza w Polsce Wschodniej: Połączenie tradycji z innowacyjnością
fot. shutterstock.com

Na przykładzie branży owocowo-warzywnej, mleczarskiej i spirytusowej widać, że wschodnia część Polski to nie tylko dostawca taniego i jakościowego surowca, ale także przetwórca, który umiejętnie łączy tradycję z innowacyjnością. O wyzwaniach dla sektora rolno-spożywczego będziemy rozmawiać podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku (22-23 września).

WIĘCEJ INFORMACJI NT. WSCHODNIEGO KONGRESU GOSPODARCZEGO - WWW.WSCHODNIKONGRES.EU

Polska Wschodnia nie jest regionem jednorodnym pod względem produkcji rolnej. - Lubelszczyzna to znaczący rejon produkcji chmielu, tytoniu oraz produkcji ogrodniczej - owoców miękkich, jabłek, warzyw. Niemniej jednak produkcja owoców miękkich prowadzona jest też w pozostałych województwach. Białostocczyzna specjalizuje się w produkcji mleka, trzody, zbóż. Podkarpacie, województwo o najmniejszej z tych województw średniej powierzchni gospodarstwa, nie ma natomiast zdecydowanej specjalizacji w produkcji rolniczej. W ślad za specjalizacjami w produkcji idzie przetwórstwo – wymienia Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

PRZETWARZAĆ DOBRY SUROWIEC

Sektor rolno‐spożywczy wskazywany jest w „Strategii rozwoju społeczno-gospodarczego Polski Wschodniej do roku 2020” jako jedna z makroregionalnych specjalizacji. Jednak rolnictwo wschodniej Polski w porównaniu z pozostałymi częściami kraju odznacza się silnym rozdrobnieniem struktury obszarowej. Przez inwestorów spożywczych bywa traktowany jako duży dostawca surowca wysokiej jakości z czystych, często tradycyjnych upraw i hodowli. Z drugiej strony – w regionie działa wiele przetwórni, także o charakterze lokalnym, które wykorzystują te właściwości rolnictwa. Widać to na przykładzie choćby branży owoców i warzyw, które chętnie są uprawiane zarówno na Podlasiu, jak i Lubelszczyźnie czy Podkarpaciu. Nie wszyscy sadownicy i ogrodnicy z regionu wykorzystali szanse na pozyskanie dotacji unijnych i budowę silnych grup producentów, ale – z drugiej strony - tu wyjątkiem jest lubelsko-sandomierski region sadowniczy. Stąd na Wschodzie działa kilka większych firm przetwórczych, często z kapitałem zagranicznym wybudowanych lub zmodernizowanych w ostatnich kilkunastu latach, często ze wsparciem ze środków publicznych (np. Ybbstaler, SVZ Poland, Materne), ale też kilka grup producentów tłoczy soki (np. Lubsad) czy też konsoliduje się z konsorcja, które podbijają egzotyczne rynki eksportując tam wysokiej jakości jabłka czy borówki (LubApple). Warto dodać, że w regionie działa też sporo mroźni – zarówno polskich, jak i zagranicznych (np. PW Profesjonal, BioConcept Gardenia, Eskimos).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH