Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Ceny żywności w 2010 r. będą wyższe o 5 proc., a owoców nawet o 10-20 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 10-09-2010, 18:59
IERiGŻ: Ceny żywności w 2010 r. będą wyższe o 5 proc., a owoców nawet o 10-20 proc.

Ceny żywności w tym roku mogą być o ok. 5 proc. wyższe od ubiegłorocznych, a ceny warzyw i owoców nawet 10-20 proc. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w comiesięcznym raporcie.

"Należy się liczyć z dalszym wzrostem cen żywności w Polsce w najbliższych miesiącach. Można przypuszczać, że w grudniu br. ceny detaliczne żywności będą przeciętnie o ok. 5 proc. wyższe niż w grudniu ub. roku. Wskutek niekorzystnych zbiorów zbóż podstawowych, rzepaku i rzepiku, owoców jagodowych, owoców z drzew oraz warzyw gruntowych i ziemniaków, istotnie wzrosną ceny produktów spożywczych roślinnego pochodzenia, w tym zwłaszcza owoców i warzyw" - napisano w raporcie.

"W całej Europie spodziewane są niższe zbiory oraz wyższe niż przed rokiem ceny warzyw i owoców, co oznacza mniejsze możliwości rekompensowania niedoborów krajowej ich podaży importem. Prawdopodobny wzrost popytu na warzywa i owoce ze strony Rosji będzie dodatkowo podtrzymywać wysokie ceny owoców i warzyw na naszym rynku. Ocenia się, że w końcu br. średnie ceny detaliczne owoców mogą być o ok. 20 proc. wyższe, a warzyw o 10-15 proc. wyższe niż rok wcześniej" - dodano.

"Wzrost cen zbóż wpłynie na zwyżkę cen pasz przemysłowych, a to oznacza wzrost kosztów produkcji m.in. żywca wieprzowego, drobiowego i jaj" - napisano.

IERiGŻ uważa, że wzrost cen mąk piekarskich w następstwie obniżenia się podaży i jakości pszenicy konsumpcyjnej może doprowadzić do kilkuprocentowego wzrostu cen detalicznych pieczywa.

IERiGŻ szacuje, że ceny detaliczne mięsa drobiowego mogą być w grudniu o 8-9 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem.

IERiGŻ spodziewa się, że do końca 2010 r. nie będzie wzrostu cen tłuszczów wieprzowych.

"Spodziewany wzrost cen masła o 3-4 proc. w grudniu, w relacji do grudnia ubiegłego roku, będzie sprzyjał wzrostowi cen margaryn" - napisano.

IERiGŻ uważa, że wzrost cen olejów roślinnych nie powinien być większy niż margaryn z uwagi na nasycenie rynku i stabilizację krajowego popytu.

Zdaniem Instytutu utrzyma się spadkowa tendencja cen detalicznych cukru.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH