REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS: 18,3 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych jest źle oznakowanych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 05-12-2010, 14:10
IJHARS: 18,3 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych jest źle oznakowanych
Kontrolę przeprowadzono łącznie w 88 zakładach przetwórstwa mlecznego

IJHARS przeprowadziła kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych, w tym: mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych, parzonych, podpuszczkowych oraz topionych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.

REKLAMA

Kontrolę przeprowadzono łącznie w 88 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 35,2% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS).

W wyniku przeprowadzonej, w II kwartale 2010 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania - 18,3% skontrolowanych partii przetworów mlecznych.

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 9 partii przetworów mlecznych (2,9% skontrolowanych partii przetworów mlecznych), w tym: 1 partii przetworu mlecznego o objętości 4,4 hl (0,4% skontrolowanej objętości) i 8 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 3,0 t (1,0% skontrolowanej masy).

Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie cech fizykochemicznych, mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej) i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 14,4%, 13,6% oraz 2,9% partii objętych kontrolą.

W odniesieniu do czwartego kwartału 2009 roku w II kwartale 2010 roku zaobserwowano pogorszenie jakości handlowej przetworów mlecznych  zakresie znakowania o 6,6 p.p., parametrów fizykochemicznych - o 3,8 p.p. oraz cech organoleptycznych - o 1,7 p.p. Może to być spowodowane faktem objęcia kontrolą większej liczby podmiotów gospodarczych (w IV kwartale 2009 roku skontrolowano 28 zakładów przetwórstwa mlecznego, w II kwartale 2010 roku - 88), a w konsekwencji oceną jakości handlowej większej liczby partii wyrobów z mleka (Wykres 1).

Należy podkreślić, iż w II kwartale 2010 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów mlecznych w zakresie cech mikrobiologicznych o 0,7 p.p.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH