REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kiełbasy tradycyjne i szynki najbardziej popularne wśród Polaków

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-04-2016, 16:21
Kiełbasy tradycyjne i szynki najbardziej popularne wśród Polaków
Fot. Shutterstock

Polacy nadal chętnie sięgają po wędliny. Ponad 40 proc. z nich postrzega je jako zdrowe produkty. Jednocześnie aż 45 proc. konsumentów nie ma sprecyzowanego zdania na ten temat. Niemniej wędliny należą do najbardziej popularnych kategorii kupowanych przez polskie gospodarstwa domowe - wynika z badań GfK.

REKLAMA

W kwietniu ubiegłego roku, który był miesiącem świątecznym,  całkowita sprzedaży kategorii wędlin do polskich gospodarstw domowych wyniosła blisko 1 , 284 mld zł. Stanowi to spadek o 6 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w roku ubiegłym. 

infografika_wedliny1.png

Aż 70 proc. polskich konsumentów kupuje wędliny kilka razy w tygodniu, 24 proc. raz w tygodniu, a 5 proc. raz na dwa-trzy tygodnie. Tylko 1 proc. badanych deklaruje, że kupuje wędliny jedynie raz w miesiącu. 

Przeciętny polski konsument wydaje jednorazowo na zakup wędlin 11 zł i kupuje 600 gramów wędliny. Co czwarty produkt z kategorii wędlin jest kupowany w promocji. Nadal większą popularnością od wędlin paczkowanych cieszą się wędliny na wagę, chociaż udział tych pierwszych stanowi już 1/3 całkowitej wartości sprzedaży całej kategorii.

Jak wynika z badań GfK ponad połowa nabywców woli kupować wędlinę w plastrach. Konsumenci preferują krojenie wędlin na miejscu przez sprzedawcę niż uprzednio pokrojone plastry  gotowe do sprzedaży.

infografika_wedliny2.png

Najbardziej popularnym rodzajem wędlin pod względem zakupów w Polsce są kiełbasy tradycyjne i szynki. Udział tych dwóch typów wędlin wynosi prawie 40 proc. w całkowitej wartości sprzedaży kategorii.

Badania potwierdzają, że na rynku wędlin w Polsce zachodzą dynamiczne zmiany, które wpisują się w nowe trendy konsumenckie. Z tego powodu producenci wychodzą naprzeciw prozdrowotnym postawom swoich klientów poszukujących wędlin bez konserwantów, z obniżoną zawartością soli oraz glutaminianu sodu.

Ostatnio na półkach sklepowych pojawiły się wędliny bezglutenowe, które do tej pory dostępne były niemal wyłącznie w niszowych sklepach z ofertą ekologiczną. Konsumenci szukający wędlin wyróżniających się wysoką jakością wybierają spośród wielu ekskluzywnych linii produktów w eleganckich delikatesowych opakowaniach. Dodatkowo, jak wskazują autorzy badania, coraz większą popularnością cieszą się dedykowane linie produktów np. dla dzieci lub dla mężczyzn. Polscy producenci dostrzegli także trend, w który wpisują się wędliny dla wegetarian, produkowane głównie na bazie soi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH