REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mintel: Egzotyczne smaki mogą ożywić rynek mrożonej pizzy w Polsce (analiza)

  • polska.mintel.com
  • Autor: Mintel
  • Data: 10-11-2016, 14:24
Mintel: Egzotyczne smaki mogą ożywić rynek mrożonej pizzy w Polsce (analiza)

Etniczne i egzotyczne potrawy oraz smaki zyskują coraz większą popularność wśród polskich konsumentów i zwiększają ich skłonność do eksperymentowania w kuchni. Według analityków firmy Mintel w ten trend, w większym stopniu niż do tej pory, powinni wpisywać się producenci pizzy.

REKLAMA

Polacy coraz częściej i chętniej podróżują, przez co są bardziej otwarci na obce smaki oraz próby powtarzania ich we własnej kuchni po powrocie do domu. Badania Mintela potwierdzają, że połowa Polaków chętnie wypróbowałaby nowe, ciekawe przepisy kulinarne, a blisko jedna czwarta uważa się za odważnie eksperymentujących w kuchni.

Badania Mintela wskazują także, że polscy konsumenci, w większym stopniu niż mieszkańcy innych krajów regionu, deklarują, że lubią odkrywać nowe smaki, w szczególności inspirowane egzotyczną kuchnią.

Trend polegający na zainteresowaniu egzotycznymi smakami ma wpływ na wiele kategorii rynku żywności i staje się naturalnym sposobem na ich ożywienie. W tę stronę podążają chociażby producenci sosów, którzy od dłuższego czasu badają smaki inspirowane kuchnią indyjską, afrykańską czy karaibską. Wszystko po to, aby zaspokoić zapotrzebowanie konsumenta na bardziej ekscytujące smaki. Podobne nowości pojawiają się także w kategorii zup, gdzie producenci eksperymentują ze smakami nawiązującymi do kuchni tajskiej, chińskiej czy też francuskiej.

W tym samym czasie, w ocenie Mintela, rynek pizzy nie reaguje wystarczająco szybko na rosnące zapotrzebowanie na egzotyczne smaki. Od 2014 roku wśród nowych smaków wprowadzanych na rynek polski dominowały tradycyjne warianty z serem, kurczakiem i salami na czele.

Domowa pizza wciąż jest najpopularniejszym rodzajem pizzy na polskich stołach. Wynika to przede wszystkim z wygody, ale jest to także stosunkowo tanie rozwiązanie, które spełnia większość wymagań konsumentów. Pizza domowej roboty przygotowywana jest zazwyczaj z wykorzystaniem nabardziej tradycyjnych składników i smaków. Powszechność tradycyjnych smaków w dostępnych na rynku produktach detalicznych oraz popularność domowej pizzy w Polsce, zdaniem Mintela, nie stoi w sprzeczności z tym, aby producenci żywności spróbowali zaciekawić rodzimego konsumenta bardziej egzotycznymi smakami.

Dr Oetker, jeden z największych graczy na rynku pizzy w Polsce, skorzystał z okazji, aby przedłużyć żywotność swojej marki Guseppe poprzez wprowadzenie nowej linii “Smaki świata”, która ma dostarczyć konsumentom możliwości spróbowania bardziej egzotycznych smaków.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (30 731) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 149)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH