Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mintel: Natura, alternatywy, funkcjonalność, czysta etykieta – trendy w branży spożywczej

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-06-2016, 11:06
Mintel: Natura, alternatywy, funkcjonalność, czysta etykieta – trendy w branży spożywczej
fot. shutterstock.com

- Cztery z najważniejszych trendów, które kreują nowości w branży spożywczej w Europie to: dieta zgodna z DNA, zwrot ku naturze i odchodzenie od sztucznych dodatków i składników pokarmowych, dewiza „Jesteś tym, co jesz” oraz alternatywy – mówiła Honorata Jarocka, analityk Food & Drink w Mintel podczas konferencji Futurefoods, która 21 czerwca odbyła się w Warszawie.

Eksperci Mintel wyodrębnili cztery główne grupy trendów w branży spożywczej. Pierwszą z nich jest naturalność - dbanie o środowisko, odchodzenie od sztucznych składników i pragnienie autentyczności. Druga związana jest z recepturami i opiera się głównie na eksperymentowaniu ze smakami i formami, a także benefitami funkcjonalnymi. Trzecia grupa to trendy związane ze zdrowiem - poszukiwanie alternatyw dla mięsa i nabiału, spożywanie zdrowych tłuszczy czy sięganie po produkty z krótką, „czystą” etykietą. Czwarta grupa trendów, które coraz mocniej wpływają na rynek żywności i napojów to efekt zmian w zachowaniach konsumentów. Firmy muszą dostosować się do rosnącej liczby gospodarstw jednoosobowych, wpływu e-commerce i mediów społecznościowych na branżę.

Z tych trendów, Mintel wyłuskał cztery najważniejsze czynniki, które wpływają na rozwój rynku spożywczego. I są to właśnie: dieta zgodna z DNA, zwrot ku naturze i odchodzenie od sztucznych dodatków i składników pokarmowych, dewiza „Jesteś tym, co jesz” oraz alternatywy.

- Dieta zgodna z DNA to trend, który polega na powrocie do tradycji i produktów, które spożywali nasi przodkowie oraz odchodzeniu od mocno przetworzonej żywności, sztucznych dodatków czy składników GMO. Dzięki temu rośnie zainteresowanie zapomnianymi gatunkami zbóż, jak np. amarantus i orkisz oraz tzw. kiełkującymi zbożami czy sięganie po ‘super-żywność’ (superfoods), np. ‘super-owoce’ (superfruits) i ‘super-ziarna’ (superseeds). Większe znaczenie mają także dawne metody przetwarzania żywności, jak fermentacja – komentuje Honorata Jarocka.

Jak dodaje, z badania Mintel wynika, że 67 proc. Polaków uznaje za bardziej atrakcyjne walory odżywcze naturalnej żywności niż prozdrowotne atrybuty żywności funkcjonalnej. Ponadto 53 proc. Polaków deklaruje, że warto zapłacić więcej za dania gotowe zawierające składniki organiczne.

Badania firmy Mintel wskazują także na to, że Polacy coraz bardziej obawiają się sztucznych dodatków, a co się z tym wiąże – stają się również coraz bardziej świadomi. Już 35 proc. polskich konsumentów regularnie sprawdza listę składników na produktach żywnościowych, które lądują w ich koszyku sklepowym. 48 proc. Polaków unika produktów, które zawierają sztuczne dodatki i konserwanty, a 39 proc. – obawia się spożywać napoje energetyczne z uwagi na zbyt dużą ilość sztucznych substancji często w nich zawartych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH