Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mintel wskazuje 10 innowacyjnych produktów wprowadzonych na polski rynek spożywczy w 2016 r.

  • Autor: Mintel
  • Data: 05-06-2017, 12:33
Mintel wskazuje 10 innowacyjnych produktów wprowadzonych na polski rynek spożywczy w 2016 r.
fot. shutterstock.com

Producenci żywności i napojów w Polsce wprowadzili w ubiegłym roku kolejne innowacje, aby odpowiedzieć na zmieniające się potrzeby konsumentów i zyskać przewagę konkurencyjną. Obok wygody, pochodzenia i doznań smakowych duży wpływ na rozwój nowych produktów mają także kwestie związane ze zdrowiem i koncepcją wellness. Przemawiają one do sporej części Polaków, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze.

Honorata Jarocka, analityk rynku spożywczego w firmie Mintel, przedstawia dziesięć inspirujących produktów, które wprowadzono w zeszłym roku na polski rynek żywności i napojów, i analizuje ich wyjątkowe atrybuty, którymi wyróżniają się na półce sklepowej.

1. Lody proteinowe Whoopy Whey (Protein Courtyard). Whoopy Whey to pierwsza w Polsce marka lodów bogatych w białko, wprowadzona na rynek w 2016 r. przez firmę Protein Courtyard. Nowe lody są wzbogacone o izolat białka serwatkowego i zawierają 21g protein w 100g produktu. Co więcej, są w 100% naturalne i niskotłuszczowe; nie zawierają też glutenu ani dodatku cukru. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na bardziej naturalne zamienniki białego cukru, produkty Whoopy Whey są słodzone ksylitolem. Dostępne są ich trzy wersje smakowe: czekoladowa, truskawkowa i waniliowa. Produkty te mają więcej niż znaczny potencjał rozwoju, ponieważ ponad połowa badanych konsumentów w Polsce jest zainteresowana kupnem lodów o dużej zawartości białka;

2. Jogurt Bakoma Bio (Bakoma). Wykorzystanie koncepcji naturalności i prostoty wydaje się być długoterminową taktyką ukierunkowaną na zdobywanie lojalności i zaufania konsumentów. Bakoma wprowadziła w 2016 r. organiczną markę jogurtów Bakoma Bio, która jest spójna z ideą „clean label” (czysta etykieta) i promowana jest jako mająca „prostą kompozycję”. Nowe jogurty powstają z organicznego mleka, owoców i śmietany, a przy tym mają dużą zawartość probiotyków. Co więcej, zamiast zwykłego białego cukru słodzone są cukrem trzcinowym;

3. Burgery wegetariańskie Frosta (Frosta). Popularność diet roślinnych stale rośnie, a coraz większa liczba konsumentów stara się jeść więcej warzyw i owoców. Frosta poszerzyła na przykład gamę swoich mrożonek o dwa rodzaje burgerów wegetariańskich: ze szpinaku z mozzarellą i czosnkiem oraz z brokuła i kalafiora z pietruszką. Nowe burgery nie zawierają sztucznych dodatków takich jak polepszacze smaku, barwniki i aromaty.

4. Vitax Fruits & Vege (Tata Global Beverages). Aby zwiększyć wybór dostępnych w Polsce herbat, do gamy Vitax dodano ich trzy nowe rodzaje, w których wykorzystano warzywa: „orzeźwiające połączenie” pietruszki i limonki, „miłosne połączenie” buraka, truskawki i lubczyku oraz „rozgrzewające połączenie” marchewki, maliny i imbiru. Nowe warzywno-owocowe herbaty mogą zyskać dużą popularność, ponieważ oferują konsumentom, którzy lubią poznawać nowe smaki, unikalne kombinacje;

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH