REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 12-02-2014, 14:02
Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku
fot. Fotolia

Jak przewiduje Komisja Europejska w prognozie na lata 2013-2023 produkcja wieprzowiny w tym okresie wzrośnie nieznacznie, bo o 2,8 proc. w porównaniu ze średnią z lat 2010-2012. Nowe przepisy ws. dobrostanu jak również sytuacja makroekonomiczna spowodują, że na rynku najlepiej poradzą sobie duże gospodarstwa.

REKLAMA

Pogłowie świń w Unii Europejskiej od 2006 roku stopniowo zmniejszało się i w 2012 roku liczyło 147 mln sztuk. Jest to spadek o 16 mln (10 proc.) w ciągu 10 lat. Drastycznie spadła szczególnie liczba loch hodowlanych - o 19 proc., co daje 3 mln sztuk. Według Komisji Europejskiej trend spadkowy spowodowany jest procesami restrukturyzacyjnymi w przypadku niektórych ważnych producentów, zwiększoną produkcyjnością, wyższymi kosztami pasz, niższą opłacalnością w sektorze oraz koniecznością dostosowania się do nowych przepisów dobrostanu zwierząt.

Mimo trendu spadkowego, wzrost masy tuszy spowodował, że produkcja mięsa do 2011 roku nieznacznie rosła. Nowe przepisy ws. dobrostanu spowodowały jednak spadek pogłowia, co odbiło się na dostawach wieprzowiny w 2012 i 2013 roku (odpowiednio -2 proc. oraz -1,2 proc.).

Spadki nie wpłynęły jednak na eksport, który pozostawał na dobrym poziomie w 2012 i 2013 roku. Największą ilość wieprzowiny (około 2,2 mln t) wyeksportowano do Azji, w szczególności do krajów Dalekiego Wschodu. Rosja pozostała największym odbiorcą (ponad 600 000 ton rocznie), na drugim miejscu była Japonia (powyżej 250 000 ton rocznie).

Mniejsze dostawy oraz wysokie ceny mięsa wpłynęły na poziom konsumpcji. Spożycie wieprzowiny zmniejszyło się o 2,3 proc. w 2012 roku oraz 1,1 proc. w 2013. W przeliczeniu na jednego mieszkańca ilość spożywanego mięsa wieprzowego spadła z 32,1 kg w 2011 roku do 30,8 kg w 2013 roku.

KE prognozuje, że nowe przepisy ws. dobrostanu mogą spowodować wypadnięcie z produkcji niektórych mniej konkurencyjnych producentów i zwiększy się udział w rynku mięsa pochodzącego z dużych gospodarstw. Ma to spowodować w okresie 2014 do 2023 r. wzrost produkcji do 23,4 mln t (+2,8 proc. w porównaniu ze średnią z lat 2010-2012). Wzrost będzie utrzymywany na stabilnym poziomie ze względu na ograniczenia środowiskowe w niektórych najważniejszych regionach produkcyjnych (np. Holandia i niektóre części Francji), a napędzany będzie przez nacisk ze strony konkurencyjnych rynków Stanów Zjednoczonych i Brazylii, gdzie produkcja może wzrosnąć w okresie objętym prognozą ( odpowiednio o 18 proc. i 24 proc. do roku 2023 w porównaniu ze średnią 2010-13).

Wg KE eksport do 2023 roku zwiększy się o 12,4 proc. (w porównaniu do średniej z lat 2010-2012) oraz o 6,3 proc. w porównaniu do poziomu z roku 2012 r. Prognozowany wzrost roczny produkcji na poziomie 1 proc. w latach 2013-2023 jest znacznie niższy od szybkości wzrostu w latach 2001-2011, kiedy wynosiła 6 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH