Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Owady w przekąskach i słodyczach. Ciekawostka czy początek nowego trendu?

  • Autor: foodnavigator.com
  • Data: 15-06-2016, 15:26
Owady w przekąskach i słodyczach. Ciekawostka czy początek nowego trendu?
Przed jadalnymi insektami wciąż długa droga aby stać się globalną kategorią spożywczą. fot. shutterstock

Niektórzy eksperci zwracają uwagę, że świerszcze są wciąż zbyt drogie, aby na dużą skalę stosować je jako dodatek do żywności. Ponadto, wciąż dyskusyjną kwestią jest to, czy zapotrzebowanie na batony świerszczowe jest rzeczywiście tak duże biorąc pod uwagę wczesny etap rozwoju rynku.

Przed jadalnymi insektami wciąż długa droga aby stać się globalną kategorią spożywczą. Grupą produktów, która może silnie rozwinąć się w oparciu o owady są batony energetyczne. To właśnie w tę stronę skierowała się uwaga pierwszych owadowych startupów. Insekty, jako doskonałe źródło białka - zawierają go więcej niż jakikolwiek inny gatunek zwierząt - mogą być świetnym składnikiem budulcowym dla organizmu. 

Wielu znaczących producentów batonów energetycznych rozpoczęło eksperymenty z owadami. Jako pierwszy zrobił to amerykański Chapul, a także liderująca obecnie na rynku marka Exo, która pozyskała na ten cel 5 mln dolarów od inwestorów. 

W kategorię owadów weszli także producenci batonów spoza USA, jak islandzki Jungle Bar, polskie Ronzo i australijski Eco Bar. Wydaje się więc, że wielu producentów już teraz uważa przetworzone świerszcze jako ciekawy składnik batonu sportowego. W Wielkiej Brytanii batony z owadami wprowadziło do sprzedaży już siedem marek. 

Kolejną nowością w kategorii przekąsek są świerszczowe krakersy, czyli crickersy, produkowane z dodatkiem migdałów, mąki ararutowej, tapioki, sezamu, octu jabłkowego, soli morskiej, a także mączki świerszczowej.

Z etykiety owadzich przekąsek nie poznamy jednak dokładnej ilości mąki świerszczowej zawartej w produkcie, prawdopodobnie dlatego, że jest jej mało. Niski udział owadów w składzie jest jednym z mankamentów obecnych na rynku produktów z insektów. Większość z dostępnych na rynku zawiera 5-10 proc. owadów ze względu na wysoki koszt produkcji mąki. W większości przypadków proces ten odbywa się w tradycyjny, rzemieślniczy sposób i w najbliższej przyszłości nie ma wielkich perspektyw na przejście w skalę przemysłową, co znacznie obniżyłoby koszty.

Owady znajdują także zastosowanie poza rynkiem zdrowych przekąsek. Firma Critter Bitters zamierza wprowadzić do sprzedaży koktajle z dodatkiem prażonych świerszczy. Producent pozyskał już na ten cel 25 tys. dolarów za pomocą crowdfundingu.

Kolejnym dostępnym na rynku produktem ze świerszczy jest makaron. Dostępny na razie tylko w Tajlandii Bugsolutely wypiekany jest z 20-procentowej mąki świerszczowej lub mieszanki mąki pszennej i świerszczowej (Aldento).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH