Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Perspektywy rozwoju rynku makaronów są obiecujące

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-05-2015, 12:28
Perspektywy rozwoju rynku makaronów są obiecujące
fot. Fotolia

Rynek makaronów w Polsce cały czas rośnie i jest bardzo perspektywiczny. Dzisiaj jego wielkość to prawie 154 tys. ton rocznie, a wartość około 951 mln. zł. Do niedawna makaron był w polskiej kuchni traktowany jedynie jako dodatek do zup i potraw, dzisiaj często występuje w roli głównej na naszych stołach.

Polacy uwielbiają makaron. I to w różnych postaciach. Obecnie konsumpcja makaronów w Polsce wynosi około 5 kg per capita, a porównując np. do rynku niemieckiego, gdzie ta konsumpcja zbliża się do 9 kg/os., to mamy jeszcze przestrzeń na około 60-proc. wzrost – informuje firma Maspex. Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK pojedyncze gospodarstwo domowe kupiło w 2014 roku przeciętnie prawie 12 kg makaronu i wydało na ten cel 65 zł. Częstotliwość zakupów tej kategorii wyniosła średnio 18 aktów zakupowych w ciągu roku. Największy udział w rynku odnotowują makarony pszenne z 93 proc. udziałem wartościowym i 95 proc. udziałem ilościowym. Uwagę konsumentów przyciągają również makarony pełnoziarniste: owsiane, gryczane, orkiszowe, żytnie i inne. Mają one łącznie odpowiednio 5 proc. (wartościowo) i 3 proc. (ilościowo) udział w rynku

Polacy coraz chętniej otwierają się na nowinki kulinarne. Inspiracją są dla nich podróże zagraniczne, gdzie poznają inny styl gotowania oraz smaki. Pierwszym wyborem przestały być ziemniaki, a co raz częściej na stole pojawia się makaron lub kasza, jako dodatek do drugiego dania.

Z danych firmy Mintel wynika, że na polskim rynku doskonale przyjęły się i nadal będą się rozwijać kategorie tzw. funkcjonalnych makaronów. Polacy w coraz większym stopniu dbają o swoje zdrowie i zdrową, zbilansowaną dietę, dlatego coraz chętniej sięgają po takie pozycje jak: pełnoziarnisty makaron, wykonany z wysokiej jakości składników. Poza tym Polacy chętnie spożywają również makaron wzbogacony witaminami i minerałami. Perspektywiczną kategorią jest również pasta z dodatkiem błonnika, i mimo, że ta kategoria jest niszowa, to jednak, zdaniem ekspertów, ma potencjał rozwoju. Taki makaron szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród kobiet, które obok zdrowia dbają również o swoją wagę.

Rynek makaronów ma duży potencjał rozwoju w Polsce. Dlaczego? Bo Polacy uwielbiają dobre jedzenie i coraz częściej próbują też eksperymentować w kuchni szukając ciekawych pomysłów na dania. Bardzo ważnym czynnikiem jest smak, ale także wygoda, szybkość przygotowania posiłku oraz naturalność użytych składników, jak również możliwość wykorzystania świeżych dodatków. Zdaniem ekspertów  na najbliższe lata spokojnie można zakładać 5 proc. roczny wzrost tej kategorii.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH