REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek mrożonych wyrobów mącznych otwiera się na innowacje

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2016, 12:03
Rynek mrożonych wyrobów mącznych otwiera się na innowacje
fot. shutterstock

Producenci tradycyjnych mrożonych wyrobów mącznych coraz częściej stawiają na niestandardowe smaki. Przyczyną jest rosnące zamiłowanie Polaków do kuchni świata - zauważają przedstawiciele rynku.

REKLAMA

Pierogi z kapustą i grzybami, mięsem czy ruskie to najchętniej kupowane mrożone wyroby mączne w Polsce. jak wynika z analiz GfK Poland wybiera je aż 83 proc. konsumentów. Produkt, który przez lata uchodził za tradycyjny, teraz jednak przechodzi metamorfozę.

Coraz częściej firmy specjalizujące się w produkcji mrożonych pierogów, decydują się wprowadzać na rynek nowe smaki.  Powodem jest rosnąca popularność kuchni świata, a także nasze zmieniające się gusta, zwłaszcza młodszej grupy konsumentów.

- Nie jesteśmy już zamknięci w tradycyjnych smakach, stajemy się liberalni kulinarnie. Coraz częściej jemy w restauracjach, pierogarniach, podróżujemy i sami gotujemy. Ta kulinarna edukacja wpływa także na nasze oczekiwania odnośnie gotowych produktów. Chcemy dziś produktów lepszych jakościowo, ale także zaskakujących smakiem, modnych - mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy "Anita", która jest jednym z liderów w produkcji mrożonych pierogów i pyz w Polsce.

Firmy produkujące gotowe dania mrożone stoją więc przed wyzwaniem sprostania tym wymaganiom.  W sklepowych lodówkach coraz częściej można znaleźć tradycyjne potrawy w nowych odsłonach smakowych. Pojawiają się one zarówno sezonowo (najczęściej jako dania słodkie z owocami), jak również w postaci stałych linii produktowych.

- Do tradycyjnych pierogów podchodzimy dziś odważniej, niż jeszcze 5 lat temu, ale także konsument jest inny, ma inne oczekiwania. Większa otwartość smakowa Polaków daje nam dziś możliwość znacznie większego różnicowania produktu i tworzenia nowych smaków, zaadoptowanych  chociażby z popularnych kuchni świata - mówi Mordalski.

Rynek staje się coraz chłonniejszy na innowacje w obrębie tradycyjnych dań. Jest popyt zarówno na pierogi z kapustą i grzybami, mięsem czy ruskie, jak również na nowe smaki, dotąd mało kojarzone z tradycyjnym polskim daniem. - Te ostatnie wybierają przede wszystkim młodsi konsumenci. To właśnie z myślą o nich szuka się nowych smaków - dodaje Mordalski.

Zdaniem ekspertów, nowe produkty mają szansę przełamania sceptycyzmu wielu konsumentów dotyczącego produktów mrożonych.  - Rynek produktów mrożonych, zwłaszcza wyrobów mącznych, czyli pierogów i pyz ma wciąż wiele do nadrobienia. Przez lata skupiał się on bowiem na produkcie tradycyjnym i podnoszeniu jego jakości. Teraz otwiera się na innowacje smakowe, która mają szansę być bodźcem dla rynku, ale także zachętą dla konsumentów, zwłaszcza dla grupy poszukującej alternatywy dla tradycyjnych dań mrożonych - zauważa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 730) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 199)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH