Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Vege trendy w gastronomii: burger, kebab, ramen, sushi, bar mleczny…

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 18-08-2017, 12:36
Vege trendy w gastronomii: burger, kebab, ramen, sushi, bar mleczny…
fot. Mihiderka

Szybki rozwój wegetariańskiej i wegańskiej gastronomii w Polsce ma kilka przejawów. To z jednej strony powszechne włącznie do menu lokali dań bezmięsnych, a z drugiej – wysyp nowych konceptów wyłącznie vege/vegan.

Jak tłumaczy serwisowi portalspozywczy.pl Karolina Liberka z agencji Feno, największym skupiskiem „zielonych lokali” jest Warszawa, ale „zielone miejsca” rozwijają się w większości średnich i dużych miast. Nawet w mniejszych miastach pojawiają się zainteresowani i zapotrzebowanie na tego typu lokale.

O tym, jak rozwinięty jest ten rynek, świadczy fakt, że wiele nowych lokali stara się wyróżnić na rynku, stawiając na konkretne potrawy. Nie brakuje zwłaszcza vege/vegan burgerowni i lokali z hummusem, ale są również lokale oferujące wegańskie sushi, np. Youmiko czy Edamame Vegan Sushi w Warszawie, Vegab z Krakowa serwujący 100% roślinny kebab robiony z bio tofu, strączkòw i białka pszenicznego, Vegan Ramen Shop w Warszawie z ramenem w wersji wegańskiej, PieRogi Vegan z Wrocławia czy wegański bar mleczny Cafe Kryzys w Warszawie.

– Na rynku warszawskim pojawia się coraz więcej miejsc, które bazują na 100% kuchni roślinnej. Są to nie tylko proste i przystępne cenowo koncepty, jak na przykład wegański fast food Krowarzywa, który oferuje przede wszystkim burgery, np. jaglane, z cieciorki lub z tofu, lecz także koncepty mocniej eksperymentujące z daniami w wydaniu roślinnym. Założone przez Annę Jagodzińską – Think Love Juices, specjalizuje się w warzywno-owocowych sokach, ale także stara się zaskakiwać gości bardziej wyszukanymi daniami, np. spójnymi z dietą surową (raw food). Warto wspomnieć też o niedawno otwartej restauracji Wegemama, która oprócz inspiracji weganizmem, stara się w swoich daniach unikać cukru i glutenu, chętnie nawiązując do kuchni pięciu przemian i makrobiotyki. Równie ciekawym przykładem jest Vegestacja – wegańska lodziarnia, która stawia wyłącznie na naturalne składniki i rzemieślniczą produkcję, często zaskakując niestandardowymi kompozycjami smakowymi, takimi jak malina z kardamonem czy lody piernikowe na naparze imbirowym – wymienia Honorata Jarocka z firmy badawczej Mintel.

Co na to restauracje oferujące mięso? – Kiedyś było tak, że wegetarianin był największym problemem podczas wyjścia na miasto. W tej chwili praktycznie każde miejsce serwujące mięso ma w swojej ofercie coś dla „vege”. Ciekawe jest to, że miejsca, które nie mają dań roślinnych bardzo często zaznaczają to w swojej komunikacji, aby nie dochodziło do nieporozumień w momencie, w którym już ktoś pojawi się w lokalu – podkreśla Karolina Liberka.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH