Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakłady zmieniają asortyment produkcji przetworów mleczarskich

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 05-01-2016, 14:10
Zakłady zmieniają asortyment produkcji przetworów mleczarskich
fot. shutterstock

Polskie zakłady mleczarskie zmieniły wielkość asortymentu produkowanych przetworów mleczarskich w odpowiedzi na różną dynamikę spadku światowych cen artykułów mleczarskich, zakaz sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszone zamówienia ze strony Algierii w 2015 r. - informuje Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

- Według danych GUS za pierwszych jedenaście miesięcy 2015 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym” wyniosła 27,3 mln hl i  była o 8,5 proc. większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Relatywny wobec innych produktów wzrost opłacalności eksportu masła sprawił, że jego produkcja w okresie I-XI 2015 r. była o 6,2 proc. większa niż przed rokiem  i wyniosła 172 tys. ton – mówi Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że duże zakłady wytworzyły 387 tys. t serów świeżych, tj. o 4,9 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Znacznie większa (o 20,6 proc.) produkcja serów dojrzewających w listopadzie 2015 r. w porównaniu z listopadem 2014 r. spowodowała, że mimo zakazu sprzedaży na rynek rosyjski, który był głównym odbiorcą serów, ich łączna produkcja w  pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. była o 0,6 proc. większa niż analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 278 tys. t.

- Zmniejszony popyt na polskie mleko w proszku ze strony Algierii i Chin spowodował spadek jego produkcji w relacji rocznej o 9,6 proc. do 182 tys. t, w tym w szczególności dotyczył on pełnego mleka w proszku. Warto jednak zauważyć, że 2014 r. był w ostatnich latach rekordowy pod względem produkcji mleka w proszku. Jeżeli produkcję mleka w proszku w pierwszych jedenastu miesiącach  2015 r. porównamy z analogicznym okresem 2013 r., to była ona o 43,3 proc. większa – mówi Paweł Wyrzykowski.

Dodaje, że produkcja śmietany normalizowanej w okresie styczeń-listopad 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, zmniejszyła się o 4,4 proc. do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9 proc. do 3,8 mln hl. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH