REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakłady zmieniają asortyment produkcji przetworów mleczarskich

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 05-01-2016, 14:10
Zakłady zmieniają asortyment produkcji przetworów mleczarskich
fot. shutterstock

Polskie zakłady mleczarskie zmieniły wielkość asortymentu produkowanych przetworów mleczarskich w odpowiedzi na różną dynamikę spadku światowych cen artykułów mleczarskich, zakaz sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszone zamówienia ze strony Algierii w 2015 r. - informuje Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

- Według danych GUS za pierwszych jedenaście miesięcy 2015 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym” wyniosła 27,3 mln hl i  była o 8,5 proc. większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Relatywny wobec innych produktów wzrost opłacalności eksportu masła sprawił, że jego produkcja w okresie I-XI 2015 r. była o 6,2 proc. większa niż przed rokiem  i wyniosła 172 tys. ton – mówi Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że duże zakłady wytworzyły 387 tys. t serów świeżych, tj. o 4,9 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Znacznie większa (o 20,6 proc.) produkcja serów dojrzewających w listopadzie 2015 r. w porównaniu z listopadem 2014 r. spowodowała, że mimo zakazu sprzedaży na rynek rosyjski, który był głównym odbiorcą serów, ich łączna produkcja w  pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. była o 0,6 proc. większa niż analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 278 tys. t.

- Zmniejszony popyt na polskie mleko w proszku ze strony Algierii i Chin spowodował spadek jego produkcji w relacji rocznej o 9,6 proc. do 182 tys. t, w tym w szczególności dotyczył on pełnego mleka w proszku. Warto jednak zauważyć, że 2014 r. był w ostatnich latach rekordowy pod względem produkcji mleka w proszku. Jeżeli produkcję mleka w proszku w pierwszych jedenastu miesiącach  2015 r. porównamy z analogicznym okresem 2013 r., to była ona o 43,3 proc. większa – mówi Paweł Wyrzykowski.

Dodaje, że produkcja śmietany normalizowanej w okresie styczeń-listopad 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, zmniejszyła się o 4,4 proc. do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9 proc. do 3,8 mln hl. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH