REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ryby i ich przetwórstwo w Polsce na początku XXI wieku

  • www.wydawnictwo.ue.wroc.pl
  • Autor: Franciszek Kapusta, Nauki Inżynierskie i Technologie 1(12) 2014
  • Data: 08-10-2014, 09:00

Celem opracowania było scharakteryzowanie unikalnych właściwości żywieniowych ryb i owoców morza, źródeł pozyskiwania i rozmiarów pochodzących z nich ryb, przetwórstwa ryb i wytwarzanych produktów rybnych, obrotów handlowych z zagranicą produktami rybnymi i uzyskiwanego salda. Opracowanie powstało z wykorzystaniem takich źródeł wiedzy, jak: publikacje naukowe zwarte i ciągłe, materiały statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego oraz raporty Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Zgromadzony materiał został opracowany i zinterpretowany za pomocą metody porównawczej (porównań) w formie wertykalnej i horyzontalnej oraz metody statystycznej.

Pozyskane ryby z połowów i importu są przetwarzane w kraju głównie na produkty żywnościowe.

Stwierdzono niskie spożycie ryb w Polsce, zmienne i zmniejszające się rozmiary ich pozyskiwania oraz ujemne saldo obrotów handlowych rybami i ich przetworami.

1. Wstęp

Ryby są poławiane przez człowieka i stanowią jeden ze składników jego pożywienia od najdawniejszych czasów (prawdopodobnie od 10-12 tys. lat p.n.e.). W żywieniu człowieka wykorzystuje się kilka tysięcy gatunków ryb, spośród których ok. 350 można zaliczyć do przemysłowych. Przez pojęcie "produkty rybne" rozumie się produkty z wszystkich zwierząt morskich i słodkowodnych z wyjątkiem ssaków i żab (dyrektywa 91/493/EEC), wiele gatunków skorupiaków (np. krewetki, homary, langusty, raki, kryle antarktyczne) i mięczaków (np. kalmary, ostrygi). W Polsce spożywa się głównie produkty rybne z ryb morskich i słodkowodnych.

Ponieważ wody na kuli ziemskiej stanowią większość jej powierzchni, poszukując sposobu zwiększenia podaży i asortymentu produktów spożywczych dla człowieka, nie można zapomnieć o produktach rybnych. W tej sytuacji duże znaczenie w pozyskaniu żywności ma wykorzystanie zasobów wód mórz i oceanów oraz rzek, jezior i sztucznych zbiorników wodnych, czym zajmuje się rybołówstwo, rybactwo morskie i śródlądowe oraz akwakultura.

Rybołówstwo to gałąź gospodarki, działalność człowieka zajmująca się poławianiem ryb, a także innych organizmów z mórz, jezior i rzek do celów konsumpcyjnych i przetwórczych. Rybactwo morskie i śródlądowe to gałąź gospodarki obejmująca zagospodarowanie, eksploatację i ochronę naturalnych zasobów rybnych mórz, rzek i jezior oraz chów, hodowlę i pozyskiwanie ryb ze sztucznych zbiorników wodnych. Z kolei akwakultura to dział gospodarki dotyczący produkcji użytkowych organizmów słodkowodnych i morskich (marikultura), a także działalność naukowo-badawcza w tym zakresie. Termin pojawił się w latach 60. XX w., obejmuje chów i hodowlę ryb, skorupiaków (np. krewetek), mięczaków (np. ostryg) oraz uprawę glonów morskich (jadalnych i do produkcji agaru) [Backiel 2001]. Zalicza się tu także chów żab, aligatorów i krokodyli. Działalność ta charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH