Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

15 tys. ton substancji chemicznych w Bałtyku

  • Autor: gazeta.pl
  • Data: 12-09-2013, 13:58

W 50 tys. ton bomb i pocisków, które trafiły do Bałtyku po II wojnie światowej, znajduje się około 15 tys. ton substancji chemicznych. Część pocisków skorodowała, a na samej Głębi Gotlandzkiej morze zanieczyszcza już 8 tys. obiektów. Ryby pływajace w miejscach składowisk mają więcej chorób niż te z innych rejonów Bałtyku. Zaobserwowano też u nich wady genetyczne - informuje gazeta.pl.

Wprawdzie łowienie ryb w miejscach składowisk jest odradzane, ale zakazane jest tylko rybołówstwo denne, czyli zmuszające do ciągnięcia ryby z dnia. Dla człowieka większe zagrożenie ze strony składowisk chemicznych wynika właśnie ze spożywania chorych ryb. Europejscy uczeni w ramach projektu "CHEMSEA" zamierzają uaktualnić i ujednolicić wytyczne dla urzędów morskich i dla rybaków, które wskazałyby, jak postępować w rejonach składowisk i co robić w przypadku wycieku substancji trujących. Naukowcy tworzą też modele, które w razie dużego wycieku pozwolą oszacować, ile substancji się uwolniło i w którą stronę się one przemieszczają - czytamy na gazeta.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH