Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

71 proc. Polaków spożywa ryby przynajmniej raz w tygodniu

  • Autor: portalspozywczy.pl/Seafood Stady 2015
  • Data: 25-06-2015, 15:39
71 proc. Polaków spożywa ryby przynajmniej raz w tygodniu
71 proc. Polaków spożywa ryby przynajmniej raz w tygodniu.Fot. Shutterstock

Jak wynika z raportu Seafood Stady 2015 przygotowanego przez NSC 7 na 10 Polaków (71 proc.) deklaruje, że spożywa ryby i owoce morza przynajmniej raz w tygodniu. 43 proc. badanych je ryb dwa razy w tygodniu lub częściej. Co jednak istotniejsze, jedynie 5 proc. spożywa ryby i owoce morza raz w miesiącu lub rzadziej.

Stosunkowo niewiele osób, 1,6 proc., przyznaje się, że w ogóle nie jada ryb. Dla porównania 85 proc. Norwegów spożywa ryby przynajmniej raz w tygodniu, a 53 proc. przynajmniej dwa razy w tygodniu. Statystyki częstotliwości spożycia ryb są zatem podobne.

W tym kontekście zastanawiające się wyniki spożycia ryb i owoców morza przypadających na jednego mieszkańca. W Polsce spożycie kształtuje się od dłuższego czasu na podobnym poziomie, tj. około 12 kg na osobę. W Norwegii natomiast statystyczna osoba spożywa ponad 50 kg ryb w ciągu roku.

Zdaniem autorów opracowania, tak duże rozbieżności dotyczące spożycia ryb przy podobnych statystykach dotyczących częstotliwości ich jedzenia wynikają przede wszystkim z odmiennych nawyków żywieniowych. 

W Norwegii ryby są traktowane jako podstawa dania głównego, w Polsce natomiast stanowią mniejszą część posiłku - zjedzone plastry wędzonego łososia, czy kawałki śledzia są traktowane jako porcja ryb. Tym samym polskie nawyki żywieniowe są podobne do niemieckich - podkreślają autorzy.

Co ciekawe, w Polsce odsetek osób spożywających ryby przynajmniej raz w tygodniu wzrasta wraz z wiekiem. W grupie osób od 20 do 29 lat wynosi 65 proc., w wieku od 30 do 49 72 proc., a wśród osób powyżej 50 lat aż 78 proc. 

Częstotliwość spożycia ryb determinowana jest także przez płeć. W odróżnieniu od krajów europejskich w Polsce to mężczyźni  jedzą ryby częściej. 46 proc. z nich spożywa ryby częściej niż dwa razy w tygodniu. W przypadku kobiet odsetek ten spada do 40 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH