Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ajtel chce zbudować globalną grupę przetwórstwa rybnego

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-11-2015, 20:46
Ajtel chce zbudować globalną grupę przetwórstwa rybnego
Firma Ajtel S.J. z Gdańska specjalizuje się w przetwórstwie ryb bałtyckich, szczególnie dorsza. Produkuje także wyroby gotowe z łososia, ryb białych, ikry dorszowej i owoców morza. Jest również poważnym graczem w kategorii mrożonek i konserw rybnych.

Firma Ajtel S.J. specjalizująca się w przetwórstwie ryb bałtyckich i produkcji wyrobów gotowych z łososia zapowiada ekspansję na światowe rynki. Gdańska spółka, która przejęła właśnie udziały w islandzkiej firmie specjalizującej się w przerobie wątroby dorszowej, zapowiada kolejne przejęcia i budowę silnej grupy kapitałowej działającej w Polsce i na świecie.

Firma produkcyjno-handlowa Ajtel S.J. Waldemar i Jarosław Ajtel z Gdańska, działająca od wielu lat w branży przetwórstwa rybnego w kategorii mrożonek i konserw, zgodnie z umową podpisaną 9 listopada, nabyła udziały (należące do tej pory do wspólnika firmy Skinney - Þinganes hf) w firmie Ajtel Iceland ehf z siedzibą w Islandii, specjalizującej się w przerobie wątroby dorszowej. Stała się tym samym 100 proc. udziałowcem islandzkiej spółki. Waldemar i Jarosław Ajtel do tej pory posiadali większościowy pakiet akcji islandzkiej firmy.

W składzie zarządu Ajtel Iceland ehf zasiedli, jako przewodniczący – Jarosław Tadeusz Ajtel, a także Waldemar Ajtel i Sævar Þór Jónsson. Funkcję dyrektora zarządzającego w dalszym ciągu będzie piastował Jón Áki Bjarnason.

Podjęty krok jest częścią strategii budowy silnej grupy kapitałowej działającej w Polsce i na świecie, a także ekspansji na nowe rynki. Zarząd Ajtel S.J. nie wyklucza kolejnych przejęć i inwestycji za granicą. Dzięki inwestycji firma poszerzy swój dostęp do surowca, a także znacznie zwiększy możliwości produkcyjne, nawet o kilka milionów konserw rocznie.

Nowoczesne linie do przerobu konserw, pakowania produktów mrożonych (także chain vacuum pack) i świeżych – MAP, a także certyfikaty IFS, BRC, MSC, ASC oraz Global GAP, które zapewniają bezpieczeństwo i gwarantują jakość na każdym etapie produkcji, czynią Ajtel S.J. poważnym partnerem biznesowym w zakresie produkcji marek własnych dla kontrahentów w Polsce i na świecie.

Firma Ajtel S.J. z Gdańska specjalizuje się w przetwórstwie ryb bałtyckich, szczególnie dorsza. Produkuje także wyroby gotowe z łososia, ryb białych, ikry dorszowej i owoców morza. Jest również poważnym graczem w kategorii mrożonek i konserw rybnych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Mateusz 28-07-2016, 18:13:
To jest sumienny i mądry gość. Co roku kupuje w grudniu (czyli w szczycie sezonu) karpia przerobionego tj. patroszony i filety do sieci handlowej. Perfekcja pod każdym względem.
  • Techn. Przetw. Rybnego 18-11-2015, 10:33:
Swietnie.
Pana Jaroslawa znam osobiscie z licznych u niego wizyt i wspolnymi pracami nad wdrozeniem nowych technologii.
Jest on doskonalym organizatorem, swietnym przedsiebiorca i doskonale potrafiacym ocenic rzeczywisty stan i mozliwosci.
Owocem tego wlasnie jest przejecie/wspolpraca z firma Islandzka.
Wiadomo Islania – kraj ryba „plynacy” i majacy olbrzymie doswiadczenie w przetworstwie rybnym a co wazniejsze dostep do tego surowca.
Tak wlasnie powinno sie strategicznie postepowac chcac expandowac.
Budowac mosty wspolpracy, szukac nowych rynkow i myslec o nich jako partnerach na przyszlosc.
Droga ktora obral Pan Jaroslaw jest jak najbardziej prawidlowa i widac wodaca do celu.
Serdeczne gratulacje.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH