Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Akwakultura to większa dostępność i niższe ceny ryb?

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 29-01-2016, 15:15
Akwakultura to większa dostępność i niższe ceny ryb?
Fot. Shutterstock

Coraz częściej słychać głosy, że sposobem na rozwiązanie problemów branży rybnej z surowcem jest rozwój akwakultury. Na większym wykorzystaniu ryb hodowlanych skorzystać mogą nie tylko przetwórcy, ale także producenci. 

W Polsce akwakultura ciągle ma duży potencjał wzrostu. Obecnie, zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, akwakultura dostarcza na rynek od 30 do 36 ton ryb, to jest zaledwie 15-18 proc. ryb konsumpcyjnych. Zgodnie z założeniem poprzedniego kierownictwa ministerstwa rolnictwa poziom ten do 2020 roku ma się zwiększyć do 49-62 tys. ton. Nadal będzie to jednak zbyt mało, biorąc pod uwagę z jednej strony krajowe zapotrzebowanie na ryby, z drugiej zaś znaczące możliwości przetwórcze polskich firm.

Polskie zakłady posiadają moce produkcyjne szacowane na minimum 1 mln ton w przeliczeniu na wagę żywą. Z drugiej strony większe wykorzystanie ryb hodowlanych może być korzystne dla samych konsumentów.

- akwakultura może zwiększyć podaż ryb na rynku. Problemem jest to, że nie mamy na tyle surowca, który moglibyśmy przerobić i sprzedać na rynek. Nie ma szans, żeby zasoby naturalne zabezpieczyły dostawy surowca –Dostępność surowca jest kluczowym problemem przetwórstwa ryb w Polsce. Jest to również problem cen. Gdy zwiększy się podaż surowca ceny powinny zacząć spadać. Jeżeli będziemy w większym stopniu wykorzystywać akwakulturę, to nastąpi ich stabilizacja. Zyska na tym przetwórstwo, gdyż będzie miało stały dostęp do surowca, a także klient ponieważ zwiększy się dostępność wielu gatunków ryb w różnych postaciach i w przyzwoitej cenie - przekonuje Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.

Eran Huppert, dyrektor generalny Global Fish,  firmy specjalizującej się w hodowli czerwonej tilapii podkreśla natomiast, że istotną korzyścią związaną z rozwojem akwakultury jest świeżość ryb oraz ich dostępność przez cały rok. Kluczowa jednak jest jakość.

- Globalfish jest pierwszą firmą w Polsce, która dostała certyfikat Aquaculture Stewardship Council (ASC). Oznacza to, że spełniamy najwyższe standardy jeżeli chodzi o hodowlę ryb. To jest bardzo ważne dla konsumenta. Ryby są wysokiej jakości. Nie stosujemy antybiotyków ani hormonów. Stosowane przez nas pasze są najwyższej jakości i nie zawierają GMO oraz innych potencjalnie szkodliwych dodatków. Dbamy o to żeby nasze ryby były naprawdę zdrowe- mówi Huppert z Globalfish.

 

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • :) 11-02-2016, 08:10:
Chyba autor tego artykułu nawet nie pofatygował się na produkcję ani nie sprawdził kompetencji osoby wypowiadającej się o obiegach zamkniętych. Czerwonej tilapii firma nie produkuje od lat, w sumie na dzień dzisiejszy to nic nie produkuje - no pomyłka produkuje darmozjadów.
  • MAX 04-02-2016, 10:27:
Hodowla tilapii, A wiecie że jest to najgorsza ryba zaraz po Pandze, jeden wielki syf. Ale chrzczony scyzorykiem zachwala i wprowadza w błąd Polaków, Nieładnie
  • Rybodawca 😎 30-01-2016, 08:57:
Przecież hodowla w Globalfish upadła i na dzisiaj nie kupisz tam ryb tylko marzenia o świeżych rybach
Do osób prowadzących dział ryb : zacznijcie się bardziej interesować tą branżą a nie tylko wiecznie uśmiechnięty "guru" branży przetwórstwa ryb Boguś i informacje z Grallolandu

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH