Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Anwil i "Pan Karp" zarybiają Wisłę sumem

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 15-09-2017, 14:00
Anwil i
fot. shutterstock

Już trzeci rok z rzędu firma Anwil S.A. we współpracy z Towarzystwem Promocji Ryb "Pan Karp" zarybia rzekę Wisłę. 15 września na wysokości miejscowości Kucerz k/Włocławka do wiślanych wód trafiło 15 tysięcy małych sumów.

Głównymi "bohaterami" wydarzenia nie byli jednak zwyczajni przedstawiciele swojego gatunku o oliwkowo-brązowej skórze, lecz ich śnieżnobiali pobratymcy. Dzięki temu wędkarze i rybacy już wkrótce będą mogli łatwo obserwować ich dalsze losy, w tym trasy wędrówek na Wiśle, tempo wzrostu i długość życia.

Z powodu bardzo chętnie odławianych przez ludzi drapieżników - szczupaków, sandaczy i sumów, ich stada stale się kurczą. Aby zachować równowagę ekologiczną w rzekach i jeziorach  pomiędzy tzw. rybami spokojnego żeru (płoć, leszcz, kleń, ukleja, krąp), a rybożercami, konieczne jest takie właśnie zarybianie.

Do tegorocznej akcji zarybieniowej sponsorowanej przez Anwil S.A. włączyły się również dzieci. Wpuszczanie narybku będzie nagrodą za zdobycie czołowych miejsc w konkursie "Pan Karp zarybia Wisłę 2017", w którego szranki stanęły dzieci z 27 przedszkoli i szkół podstawowych z 7 województw. Dodatkową atrakcją dla dzieci, jeszcze przed akcja zarybieniową, będzie udział w premierowym spektaklu pt. „O rybaku i smoku niemytym”,  który przedstawi teatr lalek „Zaczarowany Świat” z Torunia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH