REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ARiMR: Sektor rybacki wykorzystał ponad 4 mld zł, a kolejne 700 mln euro wyda do 2020 r.

  • Autor: ARiMR/ www.portalspozywczy.pl
  • Data: 03-02-2015, 09:44
ARiMR: Sektor rybacki wykorzystał ponad 4 mld zł, a kolejne 700 mln euro wyda do 2020 r.
Sektor rybacki wykorzystał ponad 4 mld zł

Wizytówką wielu nadmorskich miast są porty zmodernizowane z budżetu unijnych programów pomocowych wdrażanych przez ARiMR w ciągu ostatnich 10 lat. Dzięki unijnemu wsparciu wypłaconemu przez Agencję polski sektor przetwórstwa ryb jest jednym z najnowocześniejszych w UE.

REKLAMA

Dokonania naszych naukowców w zakresie połowów czy hodowli ryb, dofinansowane m.in. z PO RYBY 2007 - 2013, są coraz częściej doceniane w Europie. W nowej siedmioletniej perspektywie o pomoc będą mogli się ubiegać rybacy, którzy prowadzą połowy na niewielką skalę.

Jednym z priorytetów nowego Programu Operacyjnego będzie wspieranie organizacji producentów ryb. W ciągu ostatnich dziesięciu lat, czyli od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej oraz objęcia kraju instrumentami wsparcia Wspólnej Polityki Rybackiej, w naszym sektorze rybackim nastąpiły imponujące zmiany. Ponad 4 miliardy złotych, trafiły do rybaków, armatorów statków, zakładów przetwarzających ryby, zarządów portów, samorządów, urzędów marszałkowskich oraz organizacji producentów ryb.

- Polska jest europejskim potentatem w przetwórstwie rybnym. Za tym sukcesem stoją inwestycje w zakładach przetwórczych współfinansowane ze środków przekazywanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W ostatniej dekadzie, Agencja wsparła modernizację lub budowę od podstaw 170 z nich. Są one nowoczesne nie tylko na skalę Europy, ale i całego świata. Aż 60 proc. tej produkcji trafia za granicę i zaczynamy z jej jakości słynąć. Polskie przetwórstwo ryb jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów naszej gospodarki - podkreśla Andrzej Gross, prezes ARiMR.

To nie jedyne efekty wsparcia udzielanego sektorowi rybackiemu przez Agencję dzięki możliwości korzystania ze środków unijnych. Za ich sprawą ogromny postęp widać też w rybactwie śródlądowym. Unijne wsparcie pozwoliło na stworzenie lub znaczące rozbudowanie ponad 400 gospodarstw rybackich oraz utrzymanie 550 gospodarstw hodujących ryby tradycyjnymi metodami, które wspomagają ochronę, a nawet poprawę stanu środowiska naturalnego. Ogromne sukcesy odnoszą też nasi naukowcy zajmujący się szukaniem nowych rozwiązań w połowach czy hodowli ryb, którzy również wykorzystują agencyjne wsparcie przeznaczone dla rybactwa. Warto też wspomnieć, że z budżetu Wspólnej Polityki Rybołówstwa Unii Europejskiej sfinansowano ok. 140 kampanii informacyjnych i promocyjnych, co z pewnością wpłynęło na wzrost spożycia ryb i produktów rybnych przez Polaków, którzy wreszcie docenili ich walory smakowe i zdrowotne.

- Zaszło wiele pozytywnych zmian, a będą kolejne. Odnosząc się do nowej perspektywy finansowej na lata 2014-2020, należy zwrócić uwagę, że pod względem wielkości środków na politykę rybacką, jesteśmy na czwartym miejscu w Unii Europejskiej, za Hiszpanią, Francją i Włochami. Nowy Program Operacyjny "Rybactwo i Morze", będzie miał siedem priorytetów. Łączna wartość środków unijnych i krajowych przeznaczonych na jego realizację wynosi ponad 700 mln euro. Nowymi obszarami wsparcia są m.in. rynek rybny, gromadzenie danych oraz zintegrowana polityka morska. Wspierane będą te sektory, w których powstaną miejsca pracy oparte o nowe technologie produkcyjne. Dużą rolę w rozwoju tej gałęzi gospodarki będą odgrywać osiągnięcia naukowe - informuje ARiMR.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog przetworstwa rybnego 23-02-2015, 16:36:
Witam,
zastanawia mnie tylko pewna "niezgodnosc"
Bo z jedenj strony mowi sie, ze polskie przetworstwo rybne nalezy do czlowki europejskiej a i swiatowej a z drugiej strony mowi sie o bardzo malym spozyciu ryby i jej pretworow w Polsce. Czyzby polski przemysl przetworstwa rybnego spelniac mial tylko role zaopoatrzyciela innych rynkow Europy ktorego konsumenci sa bardziej niz spoleczenstwo polskie swiadomi dobrodziejstw dla zdrowia jakie ma spozywanie ryb.
No coz, lepsze to, niz nie produkowanie i nie sprzedawanie.
Moze przyjdzie taki czas, ze i w Polsce ludzie pomysla, a moze dzis na obiad ryba bedzie .... ?
Nowe zadania dla mediow .....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH