Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ASC i MSC opracowały wspólne standardy certyfikacji alg morskich

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 31-01-2018, 14:03
ASC i MSC opracowały wspólne standardy certyfikacji alg morskich
fot. mat. pras.

Organizacje MSC (Marine Stewardship Council) oraz ASC (Aquaculture Stewardship Council) opracowały wspólny standard dotyczący certyfikacji alg morskich. Standard ASC-MSC dotyczący alg morskich jest pierwszym z dwóch programów certyfikacji, łączących doświadczenie z zakresu zrównoważonego rybołówstwa i odpowiedzialnej akwakultury.

Algi morskie to potoczna nazwa wodorostów – roślin wodnych o miękkich ciałach. Do wodorostów najczęściej zaliczane są głownie duże glony (lac. algae, takie jak brunatnice, krasnorosty, watkowe i ramienice) czasem określane jako makroglony lub makroalgi. Komercyjnie zaliczane są również tzw. mikroalgi i cyjanobakterie, znane głownie jako suplementy diety, np. spirulina, chlorella. Szacunki liczby gatunków glonów rozciągają się od 30 000 do ponad 1 000 000. 

Czerpiąc z dotychczasowego doświadczenia obu organizacji w zakresie ustalania standardów oraz procesu certyfikacji ryb i owoców morza, ASC i MSC przez ponad dwa lata wspólnie pracowały nad ustaleniem standardu dla upraw oraz dzikich zbiorów alg morskich. Dzięki promowaniu zrównoważonej i społecznie odpowiedzialnej produkcji alg morskich, nowy standard pomoże chronić ekosystemy morskie i zapewnić źródło utrzymania dla tych, których byt zależy od pozyskiwania zasobów alg.

– Cieszę się, że zbiorowy wysiłek i bliska współpraca ASC i MSC przy opracowaniu naszego pierwszego wspólnego standardu przynoszą efekty – mówi Chris Ninnes, Dyrektor Zarządzający ASC – Algi morskie są coraz istotniejszym produktem na świecie. Stworzenie standardu promującego najlepsze praktyki firm z tego sektora, jest ważnym krokiem w kierunku ograniczenia ich wpływu na środowisko naturalne i zapewnienia, że pracownicy oraz społeczności lokalne zyskają na szybkim i odpowiedzialnym wzroście branży. Nie mogę się doczekać dalszej współpracy z MSC, aby nasz wspólny standard okazał się sukcesem.

– Algi morskie możemy odnaleźć w szerokiej gamie produktów, włączając w to żywność, kosmetyki, leki i nawozy. Jest to cenny zasób dla przybrzeżnych społeczności rybackich, który jednocześnie wpływa na rosnący przemysł globalny – mówi Rupert Howes, Dyrektor Zarządzający MSC – Algi morskie pochłaniają również znaczne ilości CO2, pomagając regulować nasz klimat, a także są niezbędnym elementem siedlisk dla innych organizmów morskich i jednoczenie są naturalną ochronną wybrzeża przed erozją. Dlatego tak istotne jest, aby algi morskie były zbierane w sposób, który służy zarówno lokalnym społecznościom, jak i środowisku naturalnemu. Nowy standard oferuje odpowiedzialnym producentom alg szansę zdobycia międzynarodowego uznania za ich wysiłki.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 01-02-2018, 07:31:
co złodziejaszki mało kasy z rybek? teraz będziecie certyfikować algi?
Jak to będziecie kontrolować ściemniacze?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH