Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Będziemy liderem w produkcji ryb słodkowodnych?

  • Autor: PAP
  • Data: 17-01-2015, 10:40

Polska chce być liderem w produkcji ryb słodkowodnych - zakłada to strategia rozwoju hodowli ryb słodkowodnych w latach 2014-2020. Pomagać będą w tym unijne fundusze.

Podczas trwających w Berlinie targów żywności Greune Woche, odbywa się konferencja naukowa zorganizowana pod patronatem polskiego ministerstwa rolnictwa pt. "Potencjał akwakultury i strategie rozwoju". Konferencja jest kontynuacją spotkań z lat poprzednich, biorą w niej udział naukowcy z Kanady, Włoch Polski (Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie) oraz Niemiec. Organizatorem konferencji jest Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych.

Obecny na konferencji dyrektor Departamentu Rybołówstwa ministerstwa rolnictwa Tomasz Nawrocki podkreślił, że jednym z głównych celów strategicznych Wspólnej Polityki Rybackiej 2014 - 2020 jest zwiększenie konkurencyjności hodowli ryb oraz wsparcie jej rozwoju i innowacyjności.

Jak wskazują ekolodzy, intensywne połowy ryb zakłóciły środowisko morskie, stada ryb zostały przetrzebione, a wiele akwenów morskich zanieczyszczona. Akwakultura, czyli hodowla ryb, mięczaków i skorupiaków prowadzona w kontrolowanym lub specjalnie wybranym środowisku wodnym ma być alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa.

Jest to najszybciej rozwijający się na świecie sektor produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, który rośnie w o ponad 6 proc. rocznie. W większości krajów UE akwakultura to przeważnie akwakultura morska, a znaczną jej część stanowi produkcja mięczaków i skorupiaków.

Polska akwakultura prowadzona jest w wodach tylko słodkich i dotyczy tylko hodowli ryb. Hoduje się przede wszystkim karpie (oprócz nich też tołpygi, amury i sumy) oraz pstrągi.

Profesjonalnych gospodarstw karpiowych jest w Polsce ok. 400. Hodowla pstrąga (przede wszystkim tęczowego, źródlanego i troci) wymaga stosunkowo niedużej powierzchni, za to produkcja bardziej uzależniona jest od jakości wody. Gospodarstw pstrągowych w pełni profesjonalnych jest w Polsce ok. 200.

Berliński Międzynarodowy Zielony Tydzień czyli Internationale Grune Woche Berlin to cykliczna impreza odbywająca się w niemieckiej stolicy od 1926 r. Jest ona obecnie największa ekspozycja w świecie z zakresu żywności, rolnictwa i ogrodnictwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH