REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Będziemy liderem w produkcji ryb słodkowodnych?

  • Autor: PAP
  • Data: 17-01-2015, 10:40

Polska chce być liderem w produkcji ryb słodkowodnych - zakłada to strategia rozwoju hodowli ryb słodkowodnych w latach 2014-2020. Pomagać będą w tym unijne fundusze.

REKLAMA

Podczas trwających w Berlinie targów żywności Greune Woche, odbywa się konferencja naukowa zorganizowana pod patronatem polskiego ministerstwa rolnictwa pt. "Potencjał akwakultury i strategie rozwoju". Konferencja jest kontynuacją spotkań z lat poprzednich, biorą w niej udział naukowcy z Kanady, Włoch Polski (Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie) oraz Niemiec. Organizatorem konferencji jest Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych.

Obecny na konferencji dyrektor Departamentu Rybołówstwa ministerstwa rolnictwa Tomasz Nawrocki podkreślił, że jednym z głównych celów strategicznych Wspólnej Polityki Rybackiej 2014 - 2020 jest zwiększenie konkurencyjności hodowli ryb oraz wsparcie jej rozwoju i innowacyjności.

Jak wskazują ekolodzy, intensywne połowy ryb zakłóciły środowisko morskie, stada ryb zostały przetrzebione, a wiele akwenów morskich zanieczyszczona. Akwakultura, czyli hodowla ryb, mięczaków i skorupiaków prowadzona w kontrolowanym lub specjalnie wybranym środowisku wodnym ma być alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa.

Jest to najszybciej rozwijający się na świecie sektor produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, który rośnie w o ponad 6 proc. rocznie. W większości krajów UE akwakultura to przeważnie akwakultura morska, a znaczną jej część stanowi produkcja mięczaków i skorupiaków.

Polska akwakultura prowadzona jest w wodach tylko słodkich i dotyczy tylko hodowli ryb. Hoduje się przede wszystkim karpie (oprócz nich też tołpygi, amury i sumy) oraz pstrągi.

Profesjonalnych gospodarstw karpiowych jest w Polsce ok. 400. Hodowla pstrąga (przede wszystkim tęczowego, źródlanego i troci) wymaga stosunkowo niedużej powierzchni, za to produkcja bardziej uzależniona jest od jakości wody. Gospodarstw pstrągowych w pełni profesjonalnych jest w Polsce ok. 200.

Berliński Międzynarodowy Zielony Tydzień czyli Internationale Grune Woche Berlin to cykliczna impreza odbywająca się w niemieckiej stolicy od 1926 r. Jest ona obecnie największa ekspozycja w świecie z zakresu żywności, rolnictwa i ogrodnictwa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH