Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Biedronka wprowadza kanadyjskiego homara z certyfikatem MSC

  • Autor: portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 17-03-2017, 13:39
Biedronka wprowadza kanadyjskiego homara z certyfikatem MSC
fot. shutterstock

Kanadyjski homar pochodzący z certyfikowanych zrównoważonych połowów u wybrzeży Wyspy Księcia Edwarda dostępny będzie w wybranych sklepach sieci Biedronka w całym kraju od 20 do 26 marca lub do wyczerpania zapasów.

Niebieski certyfikat MSC na produktach rybnych i owocach morza oznacza, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Certyfikowany homar oferowany w sieci Biedronka należy do gatunku Homarus americanus (homar amerykański) i został złowiony w zimnych wodach Atlantyku u wybrzeży kanadyjskich Wysp Księcia Edwarda. Kanadyjczycy od dawna uznają wagę zrównoważonego zarządzania tymi zasobami.

Około 55% homarów amerykańskich na świecie pochodzi z relatywnie niewielkich prowincji w rejonie kanadyjskiego Atlantyku: Nowego Brunszwiku, Wyspy Księcia Edwarda, Nowej Fundlandii i Labradoru, Quebec oraz najbardziej produktywnej Nowej Szkocji.  Nie mniej niż 10 tysięcy licencjonowanych rybaków współpracuje ściśle z kanadyjskim Departamentem Rybołówstwa i Oceanów (DFO) nad wdrażaniem jednych z najbardziej rygorystycznych mechanizmów w dziedzinie ochrony środowiska.

Są one dostosowane do poszczególnych 45 obszarów połowów homarów i obejmują: ograniczenie liczby licencji połowowych, ograniczenie liczby narzędzi połowowych, ograniczenie czasu trwania sezonu połowów oraz liczby dni połowowych, ograniczenie całkowitego dopuszczalnego połowu (TAC), restrykcje w zakresie wymiarów minimalnych oraz wykorzystanie w pułapkach sznurów biodegradowalnych w celu uniknięcia sieci – widmo w przypadku utraty pułapek.

97% wszystkich połowów homara w Kanadzie posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.
Było to możliwie dzięki szerokiej współpracy rybaków, przetwórców oraz  innych podmiotów z branży.

Zapytany o motywacje związane z certyfikacją, Craig Avery, przewodniczący Zrzeszenia Rybaków z Wyspy Księcia Edwarda (Prince Edward Island Fishermen’s Association, PEIFA) wyjaśnił: „Podróżowałem po całym świecie promując kanadyjskie skorupiaki z Wyspy Księcia Edwarda. Wszędzie, gdzie bywałem, zadawano mi pytanie, czy za pięć lat nasze homary także będą dostępne. Chcą wiedzieć, czy nasze zasoby są zrównoważone. Konkurencyjność na światowych rynkach jest dla nas kluczowa, a certyfikat MSC to komunikat dla naszych klientów, że dbamy o przyszłość naszych zasobów.”

Zgodnie danymi DFO w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci widać trend wzrostowy w połowach homarów i pozostają one na jednym z najwyższych poziomów w ciągu ostatnich stu lat, a w związku z tym zrównoważone zarządzanie tymi zasobami ma ogromne znaczenie.

Homar to kolejny produkt ze znakiem MSC dostępny w sieci Biedronka. W stałej ofercie sieci klienci znajdą fileta z makreli wędzonej ze znakiem MSC, makrelę wędzoną tuszę ze znakiem MSC, dzikiego łososia pacyficznego ze znakiem MSC, fileta z dorsza ze znakiem MSC oraz mrożoną polędwicę z dorsza ze znakiem MSC.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH