Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BK Salmon wydaje oświadczenie ws. zatruć łososiem w Danii

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2017, 16:12
BK Salmon wydaje oświadczenie ws. zatruć łososiem w Danii
fot. shutterstock

BK Salmon wydał oświadczenie po doniesieniach o zatruciach łososiem w Danii. Firma wysłała kilkadziesiąt próbek do badań w akredytowanym laboratorium zewnętrznym.

Jak informowaliśmy, dwóch konsumentów zachorowało, a jeden zmarł po spożyciu wędzonego łososia zakupionego w sklepach Dansk Supermarked Group (DSG), dostarczanego przez polską firma BK Salmon.

Czytaj: Afera w Danii: Śmiertelne zatrucie łososiem od polskiego dostawcy

Firma wydała oświadczenie w tej sprawie: "doniesienia, które otrzymaliśmy odnośnie jakości naszych produktów traktujemy bardzo poważnie i zamierzamy w pełni je wyjaśnić" - napisano w dokumencie przesłanym serwisowi portalspozywczy.pl przez Edwarda Nowaka, prezesa  BK Salmon.

bk salmon.jpg

Jak zapewniono, podjęto już działania celem ustalenia okoliczości sprawy. Produkty zostały też tego samego dnia wycofane z półek.

Firma podkreśla w oświadczeniu, że z własnej inicjatywy wysłała już kilkadziesiąt próbek do badań w akredytowanym laboratorium zewnętrznym, a także, iż do tej chwili nie posiada pełnej informacji o udokumentowanym źródle zakażenia listeriozą.

BK Salmon to zakład przetwórczy z Żelistrzewa. Firma specjalizuje się w wędzeniu łososia.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (10)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sherlock2 05-09-2017, 21:56:
Listeria siedzi w zakładzie. Człowiek , który zmarł w maju był zakażony ta sama listeria , która zarażone są 4 osoby przebywające w ciężkim stanie teraz w szpitalu. Niestety zakład dał ciała, a w zasadzie jego właściciele. Ciekawe co teraz zrobią z ta wycofywana z duńskich półek rybą ? Mam nadzieje, ze zutylizuja a nie przerobią...
  • Blondi 05-09-2017, 08:43:
Zakażeń listerią w europie są rocznie tysiące. Po co robić szum , skoro takim zakażeniom nie można zapobiec w 100%,trzeba robić wszystko by ryzyko było jak najmniejsze ale wystarczy mikro uszkodzenie opakowania w transporcie i hodują się bakterie.
  • Tadeusz 05-09-2017, 08:38:
A kto wie w jakich warunkach przechowywana jest ryba już w Danii?
Mały polski producent kontra wielki zagraniczny koncern. W 2014 roku w Danii zmarło 12 osób zakażonych listerią przez mięso wieprzowe. Ciekawe jaka sieć sprzedawała to mięso?

Zobacz wszystkie komentarze (10)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH