Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BK Salmon wydaje oświadczenie ws. zatruć łososiem w Danii

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2017, 16:12
BK Salmon wydaje oświadczenie ws. zatruć łososiem w Danii
fot. shutterstock

BK Salmon wydał oświadczenie po doniesieniach o zatruciach łososiem w Danii. Firma wysłała kilkadziesiąt próbek do badań w akredytowanym laboratorium zewnętrznym.

Jak informowaliśmy, dwóch konsumentów zachorowało, a jeden zmarł po spożyciu wędzonego łososia zakupionego w sklepach Dansk Supermarked Group (DSG), dostarczanego przez polską firma BK Salmon.

Czytaj: Afera w Danii: Śmiertelne zatrucie łososiem od polskiego dostawcy

Firma wydała oświadczenie w tej sprawie: "doniesienia, które otrzymaliśmy odnośnie jakości naszych produktów traktujemy bardzo poważnie i zamierzamy w pełni je wyjaśnić" - napisano w dokumencie przesłanym serwisowi portalspozywczy.pl przez Edwarda Nowaka, prezesa  BK Salmon.

bk salmon.jpg

Jak zapewniono, podjęto już działania celem ustalenia okoliczości sprawy. Produkty zostały też tego samego dnia wycofane z półek.

Firma podkreśla w oświadczeniu, że z własnej inicjatywy wysłała już kilkadziesiąt próbek do badań w akredytowanym laboratorium zewnętrznym, a także, iż do tej chwili nie posiada pełnej informacji o udokumentowanym źródle zakażenia listeriozą.

BK Salmon to zakład przetwórczy z Żelistrzewa. Firma specjalizuje się w wędzeniu łososia.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (11)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Oswiecony 14-11-2017, 21:52:
My policy pracujący tam,jemy ta rybę codziennie i jakoś Dziwne,ze sie nie zatrulismy😄ktoś chciał nam zaszkodzić no i udało się.
  • sherlock2 05-09-2017, 21:56:
Listeria siedzi w zakładzie. Człowiek , który zmarł w maju był zakażony ta sama listeria , która zarażone są 4 osoby przebywające w ciężkim stanie teraz w szpitalu. Niestety zakład dał ciała, a w zasadzie jego właściciele. Ciekawe co teraz zrobią z ta wycofywana z duńskich półek rybą ? Mam nadzieje, ze zutylizuja a nie przerobią...
  • Blondi 05-09-2017, 08:43:
Zakażeń listerią w europie są rocznie tysiące. Po co robić szum , skoro takim zakażeniom nie można zapobiec w 100%,trzeba robić wszystko by ryzyko było jak najmniejsze ale wystarczy mikro uszkodzenie opakowania w transporcie i hodują się bakterie.

Zobacz wszystkie komentarze (11)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH