Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

"Czarny PR" łososia nie wpływa na spożycie tej ryby w Polsce?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-05-2017, 09:21
fot. shutterstock

- W naszej ocenie, w przypadku Polski, prowadzone dyskusje na temat jakości łososia nie miały istotnego wpływu na spożycie tej ryby. Warto jednak mieć na uwadze, że polscy konsumenci stają się coraz bardziej wyczuleni na jakość żywności - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu BZ WBK.

W ocenie Rykaczewskiego mniejsze spożycie łososia w kraju to nie jedyny problem dla branży.

- Druga ważna kwestia to popyt w krajach Zachodniej Europy. Polska jest istotnym przetwórcą i reeksporterem norweskiego łososia na rynek unijny. Dla krajowego przemysłu łosoś jest najważniejszą rybą eksportową, z udziałem w wartości eksportu na poziomie ponad 50 procent - dodaje.

Analityk jest zdania, że wzrost cen łososia może mieć wpływ na zainteresowanie ze strony konsumentów w innych krajach Unii Europejskiej, jednak ewentualna reakcja nie będzie tak silna jak w Polsce.

- Warto jednak pamiętać, że zarówno w  przypadku sprzedaży w kraju, jak i eksportu, wzrost kosztów surowca będzie miał wpływ na rentowność zakładów - dodaje.

Rykaczewski zauważa, że zarówno w Polsce, jak i w innych krajach unijnych, w ciągu ostatnich kilku lat w mediach dosyć często obecny był temat jakości mięsa łososia hodowlanego.

- W naszej ocenie, w przypadku Polski, prowadzone dyskusje nie miały istotnego wpływu na spożycie łososia. Warto jednak mieć na uwadze, że polscy konsumenci stają się coraz bardziej wyczuleni na jakość żywności. Łosoś jest produktem relatywnie drogim, który jest utożsamiany z wysoką jakością. Wymagania w takim przypadku są większe niż w przypadku produktów z "niższej półki". W rezultacie, w przyszłości można się spodziewać, że kwestie postrzegania produktu przez konsumentów będą miały coraz większy wpływ na zakupy Polaków - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ona 25-05-2017, 09:33:
To jest tylko kwestia czasu, aż konsumenci przejrzą na oczy. Łosoś- tak- ale tylko dziki ( nerka, kiżucz)
  • łososc z 2 parami oczu :-) 17-05-2017, 10:40:
Na pandze też nie robił dużego wrażenia carny PR - do czasu. Łoso jest POSTRZEGANY jako towar ekskluzywny przez laików. Przez ludzi z branży już tak nie jest. Ja wolę zjeść rybę złowioną w morzu bez szprycowania atybiotykami, żyjącą na wolności nie w klatkach gdzie sra i je w tym samym miejscu. Bez wszy morskich, etc -można by dużo pisać, ale po co kto mądry ten się wyedukuje, kto głupi - poleci na piękne opakowania i reklamy. To się nazywa selekcja naturalna.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH