Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czy wędzony łosoś zastąpi makrelę?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-12-2015, 10:01
Czy wędzony łosoś zastąpi makrelę?
Bogusław Kowalski, prezes Grupy Kapitałowej Graal. Fot. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

Zdaniem Bogusława Kowalskiego, prezesa Grupy Kapitałowej Graal, segment ryb wędzonych ma przed sobą dobre perspektywy. Od pewnego czasu widoczna jest dywersyfikacja jeżeli chodzi o wykorzystywanie poszczególnych gatunków ryb.

- W przyszłości mniej będzie się sprzedawało makreli wędzonej, wzrośnie natomiast sprzedaż innych ryb. Swoją pozycję będzie wzmacniał łosoś. Już teraz coraz lepiej sprzedają się wędzone mieczniki, tuńczyki a także pstrągi. Pojawiają i na pewno nadal będą pojawiać się nowe gatunki ryb, które dotychczas nie były w Polsce znane a są bardzo dobre – podkreśla Bogusław Kowalski.

Pomimo tego, że segment ryb wędzony jest bardzo perspektywiczny, to jednak spotyka się z dużymi barierami konkurencyjnymi. Dla przykładu wędzony łosoś jest drogim produktem, który wymaga zaangażowania ogromnych środków finansowych.

- Warto pamiętać o tym, że nowe technologie są na bardzo wysokim poziomie, a ich wdrożenie wiąże się z zakupem drogich maszyn. Nie wszystkich będzie stać na to żeby zainwestować kilka czy kilkanaście milionów złotych rocznie w maszyny i urządzenia – zauważa prezes Graala.

Najnowsze technologie są związane z jednej strony z bezpieczeństwem produktu, z drugiej zaś z wydajnościami, które w przypadku drogich ryb są niezwykle istotne.

- Każdy procent wydajności więcej ma swoją istotną wagę i przekłada się w bezpośredni sposób na opłacalność produkcji. Z tego też powodu celem rozwoju technologii jest zwiększanie wydajności, gdyż finalnie obniża to cenę produktu na rynku i czyni go bardziej konkurencyjnym. Kto nie będzie inwestował w maszyny i urządzenia na pewno nie będzie w stanie utrzymać się na rynku – mówi Bogusław Kowalski, prezes Grupy Kapitałowej Graal.

Grupa Kapitałowa Graal jest jednym z liderów branży przetwórstwa ryb w Polsce. Głównymi produktami firmy są konserwy rybne. Spółka zajmuje się także dystrybucją artykułów spożywczych w tym ryb wędzonych i mrożonych, owoców morza, kawioru oraz sałatek rybnych. W ofercie zawarte są również dania obiadowe, konserwy mięsne, marynaty i sałatki warzywne z dodatkiem mięsa.

Największy wolumen sprzedaży grupy stanowią razem ryby świeże oraz wędzone.

Obecnie Graal posiada 5 zakładów produkcyjnych na terenie Polski. Od 2005 spółka Graal S.A. jest notowana na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.

Zachęcamy do przeczytania pełnego wywiadu z Bogusławem Kowalskim, prezesem Grupy Kapitałowej Graal - http://www.portalspozywczy.pl/ryby/artykuly/boguslaw-kowalski-prezes-gk-graal-obszerny-wywiad,121249.html

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Techn. Przetw. Rybnego 10-12-2015, 14:28:
Powida pan Kowalski, ze juz teraz coraz lepiej sprzedaja sie mieczniki, tunczyki i pstragi.
A to dla mnie nowosc.
Na mym rynku /tu BRD/ jakos nie widzialem miecznikow wedzonych a i tunczyk nalezy do wyjatkow.
Pstrag, tak oczywiscie jest i w duzych ilosciach i cenowo przystepny /tacka 1,59-1,79 Euro/
To, ze produkcja lososia jest kapitalochlonna to wiemy. ... bo maszyny, linie, czynnik ludzki, importowany surowiec, technologia itd, itp.
Oczywiscie nie kazdy moze sobie na to pozwolic chociaz co niektorzy maja zapewne takie ambicje.
Jest juz na rynku paru b.DUZYCH ktorych nie mozna i nie bedzie mozna przeskoczyc.
Mysle wiec, ze niech pan Kowalski zajmie sie produkcja konserw rybnych z ktorej znany jest na rynku. Niech inwestuje w ta produkcje i pokazuje sie z nowymi rodzajami konserw a produkcje ryby wedzonej pozostawi tym ktorzy sa juz na rynku zetablizowani i ktorzy ten rynek w rybe te zaopatruja.
Rozwazajac generalnie problem rentownosci/oplacalnosci produkcji a ztem ekonomiki przedsiebiorstwa zapewne wie pan Kowalski jako „doskonaly biznesmen”, ze tylko specjalizacja proddukcji moze przyniesc oczekiwane rezultaty.
Naczelnym zadaniem/dzialaniem dobrego menagera jest takie kierowanie firma aby przy minimum nakladow osiagnac MAXIMUM zyskow.
Pozostawmy na boku swe aspiracje i zadze pokazania kim jestem, a skupmy sie na realizaxcji tego co najlepiej umie i doskonalajmy to !!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH