Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor IERiGŻ na FRSiH: przestaliśmy być krajem surowcowym

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2016, 13:43
Dyrektor IERiGŻ na FRSiH: przestaliśmy być krajem surowcowym
prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Fot. PTWP

Prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreślił w trakcie debaty "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej" na Forum Rynku Spożywczego i Handlu, że od momentu wejścia do Unii Europejskiej polska branża rybna przeszła daleką drogę. W tym okresie polska przestała być krajem surowcowym i znacząco zwiększyła eksport produktów przetworzonych.

Prof. Kowalski zwrócił uwagę, że w minionych latach zmieniło się wiele wskaźników świadczących o sytuacji polskiej branży rybnej. W wielu przypadkach trudno o jednoznaczną ocenę. Przykładem jest znaczący spadek samowystarczalności.

Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przypomniał, że jeszcze w latach 90. oraz na początku obecnego stulecia wynosiła ona ponad 90 proc. Obecnie szacuje się, że jest od 30 do proc. Zdaniem prof. Kowalskiego może to stanowić pewną szansę. 

- Jeżeli samowystarczalność jest na tak niskim poziomie, to pojawia się duża przestrzeń dla rybaków i przetwórców - mówił prof. Andrzej Kowalski.

W trakcie dyskusji prof. Kowalski zwrócił także uwagę na konsekwencje społeczne przeobrażeń sektora rybackiego. W ich wyniku zlikwidowano wiele jednostek rybackich, w związku z czym pracę straciło wiele osób. Co jednak najważniejsze Polska przestała być postrzegana jako kraj surowcowy.

- Przestaliśmy być krajem surowcowym. To jest wzór do naśladowania. Wcześniej eksportowaliśmy głównie surowiec. W tej chwili wyraźnie wzrasta eksport artykułów przetworzonych. Pojawia się wartość dodana - zwrócił uwagę. 

Prof. Andrzej Kowalski przypomniał także ograniczenia związane z dostępem do surowca. Bałtyk, ze względu na niskie zasolenie, posiada stosunkowo niewiele gatunków ryb. Z tego też powodu pojawia się koncentracja na nieznacznej ilości gatunków, co z jednej strony może powodować obniżkę kosztów ale z drugiej pociąga za sobą także ograniczenia. 

Podobne zagrożenie występuje w przypadku eksportu. Od chwili wejścia do struktur unijnych polska znacząco zwiększyła sprzedaż zagraniczną i stała się jedynym z kluczowych europejskich eksporterów. Co jednak istotne polskie produkty trafiają głownie do państw Unii Europejskiej.

- Jest to rynek nasycony. Co prawda bogaty, ale też ze swoją pojemnością - podkreślił prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH