REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor IERiGŻ na FRSiH: przestaliśmy być krajem surowcowym

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2016, 13:43
Dyrektor IERiGŻ na FRSiH: przestaliśmy być krajem surowcowym
prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Fot. PTWP

Prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreślił w trakcie debaty "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej" na Forum Rynku Spożywczego i Handlu, że od momentu wejścia do Unii Europejskiej polska branża rybna przeszła daleką drogę. W tym okresie polska przestała być krajem surowcowym i znacząco zwiększyła eksport produktów przetworzonych.

REKLAMA

Prof. Kowalski zwrócił uwagę, że w minionych latach zmieniło się wiele wskaźników świadczących o sytuacji polskiej branży rybnej. W wielu przypadkach trudno o jednoznaczną ocenę. Przykładem jest znaczący spadek samowystarczalności.

Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przypomniał, że jeszcze w latach 90. oraz na początku obecnego stulecia wynosiła ona ponad 90 proc. Obecnie szacuje się, że jest od 30 do proc. Zdaniem prof. Kowalskiego może to stanowić pewną szansę. 

- Jeżeli samowystarczalność jest na tak niskim poziomie, to pojawia się duża przestrzeń dla rybaków i przetwórców - mówił prof. Andrzej Kowalski.

W trakcie dyskusji prof. Kowalski zwrócił także uwagę na konsekwencje społeczne przeobrażeń sektora rybackiego. W ich wyniku zlikwidowano wiele jednostek rybackich, w związku z czym pracę straciło wiele osób. Co jednak najważniejsze Polska przestała być postrzegana jako kraj surowcowy.

- Przestaliśmy być krajem surowcowym. To jest wzór do naśladowania. Wcześniej eksportowaliśmy głównie surowiec. W tej chwili wyraźnie wzrasta eksport artykułów przetworzonych. Pojawia się wartość dodana - zwrócił uwagę. 

Prof. Andrzej Kowalski przypomniał także ograniczenia związane z dostępem do surowca. Bałtyk, ze względu na niskie zasolenie, posiada stosunkowo niewiele gatunków ryb. Z tego też powodu pojawia się koncentracja na nieznacznej ilości gatunków, co z jednej strony może powodować obniżkę kosztów ale z drugiej pociąga za sobą także ograniczenia. 

Podobne zagrożenie występuje w przypadku eksportu. Od chwili wejścia do struktur unijnych polska znacząco zwiększyła sprzedaż zagraniczną i stała się jedynym z kluczowych europejskich eksporterów. Co jednak istotne polskie produkty trafiają głownie do państw Unii Europejskiej.

- Jest to rynek nasycony. Co prawda bogaty, ale też ze swoją pojemnością - podkreślił prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH