Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Suempolu: 2016 rok trudny ze względu na sytuację na rynku łososia (wideo)

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-10-2016, 11:13
Dyrektor Suempolu: 2016 rok trudny ze względu na sytuację na rynku łososia (wideo)
Arkadiusz Jaworowski, dyrektor firmy Suempol Sp. z o.o., fot. PTWP

- Ceny łososia wzrastały zawsze w okresie od września do grudnia. Ku zaskoczeniu przetwórców i dystrybutorów ta tendencja utrzymuje się przez cały 2016 rok - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Arkadiusz Jaworowski, dyrektor ds. handlu i marketingu firmy Suempol Sp. z o.o.

Arkadiusz Jaworowski BĘDZIE PRELEGENTEM PODCZAS IX FORUM RYNKU SPOŻYWCZEGO I HANDLU (17-18 PAŹDZIERNIKA, WARSZAWA). WEŹMIE ON UDZIAŁ W SESJI DYSKUSYJNEJ PT. "Branża rybna –  rynek na fali wznoszącej" KLIKNIJ I ZAREJESTRUJ SIĘ DO UDZIAŁU W KONFERENCJI!

Arkadiusz Jaworowski przyznał, że wyższe ceny łososia wpłynęły na konieczność renegocjacji obowiązujących kontraktów z sieciami handlowymi.

- Łosoś atlantycki jest głównym elementem kosztotwórczym w naszej branży. Dlatego obecna sytuacja musiała się przełożyć na renegocjację istniejących kontraktów lub całkiem inny poziom umów zawieranych w 2016 roku - dodał.

Dyrektor ds. handlu i marketingu firmy Suempol przyznał, że 2016 rok był niezwykle trudny dla firmy z Bielska Podlaskiego.

- Musieliśmy mocno analizować rentowność naszego działania, starać się o zmianę cen kontraktowych i uważać na wszelkie koszty tak, aby nasza działalność przyniosła nie tylko przychód, ale również dochód - dodał.

Jaworowski zaznaczył, że Suempol nie wyklucza kolejnych akwizycji zarówno na rynkach zagranicznych, jak i w Polsce.

- Oczywistym jest, że po zrealizowanych przez nas w minionych latach przejęciach w Niemczech i Francji chcielibyśmy się dalej rozwijać. Rozwój ten będzie polegał zarówno na zwiększeniu możliwości produkcyjnych w zakładach już działających w ramach grupy albo tworzeniu zupełnie nowych firm na rynkach europejskich lub światowych - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 12-10-2016, 11:43:
Brytyjscy naukowcy ogłosili, że w łososiu hodowlanym spadła znacząco ilość korzystnych dla ludzi kwasów tłuszczowych Omega 3 o połowę bo łosoś jest źle odżywiany, więcej kwasów omega 3 można zjadać z oleju lnianego, siemienia lnianego lub nasion chia

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH