Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Konsolidacja branży rybnej jest niezbędna

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-06-2013, 12:26

- Obecnie na naszym rynku działa ok. 250 przedsiębiorstw, które zajmują się przetwarzaniem ryb, to bardzo dużo, za dużo. Konsolidacja w branży rybnej postępuje od wielu lat. Mimo, że jest konieczna, to myślę, że będzie to proces długotrwały - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zdaniem Krzysztof Hryszki, eksperta IERiGŻ, na naszym rynku działa zbyt wiele podmiotów zajmujących się przetwórstwem rybnym i branży rybnej potrzebna jest integracja. Jednak ekspert twierdzi, że będzie to proces bardzo długotrwały.

Firmy z branży rybnej od dłuższego czasu borykają się z problemami związanymi z wysokimi cenami surowca i niskim spożyciem ryb w naszym kraju.

- Ceny ryb są cały czas wysokie i ciągle rosną a spożycie w naszym kraju jest bardzo niskie i wynosi 13,8 kg na osobę, podczas gdy jeszcze w 2008 r. Polacy jedli ok. 15 kg ryb rocznie. Niskie spożycie ryb wynika z silnej tradycji jedzenia mięsa w naszym kraju - dodaje Krzysztof Hryszko.

W UE średnia spożycia ryb wynosi ok. 22 kg rocznie.

Czy polski rynek przetworów rybnych będzie się rozwijał? Zdaniem eksperta w kolejnych latach branżę rybną czeka stabilny rozwój.

Na co stawiają frmy przetwórcze? - Ostatnio zauważalne są duże zmiany w asortymencie firm z branży przetwórstwa rybnego, dynamicznie rozwija się oferta sałatek czy marynat. Oferta jest szeroka i są chętni na te produkty - zauważa Krzysztof Hryszko.

Rok 2012 nie był łatwym okresem dla przetwórstwa rybnego w Polsce. Mimo ograniczenia dynamiki wzrostu cen importowanych surowców ryb- nych i ich ustabilizowania w ostatnim kwartale roku, nadal były one bardzo drogie. Przekładało się to na wzrost cen przetworów rybnych, a w kon- sekwencji na coraz mniejszy popyt na produkty rybne i spadek spożycia ryb w kraju. Dla przetwórców coraz większym problemem stawało się zapewnienie opłacalności produkcji. Jednym ze sposobów stała się praktyka zmniejszania zawartości ryb w wyrobach, a zwiększanie udziału różnych dodatków, przy niezmienionej gramaturze i cenie. W lepszej sytuacji były przedsiębiorstwa o orientacji proeksportowej.
 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lubiący ryby.. 25-06-2013, 10:35:
"Niskie spożycie ryb wynika z silnej tradycji jedzenia mięsa w naszym kraju - dodaje Krzysztof Hryszko" - chyba się Pan trochę myli...
Niestety główną przyczyna są wysokie ceny ryb, zarówno jako gotowych filetów ale przede wszystkim surowca (makrela, śledź) do produkcji. Cenotwórczym jest przede wszystkim kurs waluty, ponieważ ze wzgledu na różnice kursowe nie można ustalić minimalnej marży, lecz założyć "górkę", którą niestety i tak zapłacą klienci. I tak, gdybyśmy mieli walutę euro, moglibyśmy uniknąć ujemnych różnic kursowych i cieszyć się stałą marżą, której nasi klilenci nie odczuliby tak mocno i nie odwracali się od ryb i ich przetworów.
Pozdrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH