Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport ryb ciągle rośnie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-10-2015, 15:38
Eksport ryb ciągle rośnie
Fot. Shutterstock

Z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w okresie styczeń-lipiec 2015 eksport ryb, owoców morza i ich przetworów wyniósł 254,5 tys. ton, co stanowi wzrost o 16,9 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym.

Również wartość eksportu okazała się wyższa niż w ubiegłym roku. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy roku wartość eksportu ryb wyniosła 3,68 mld złotych, co stanowi wzrost o 3,3 proc. 

Dane dotyczące eksportu mogą być jeszcze lepsze, gdyż wyniki za lipiec nie uwzględniają eksportu burtowego, który obejmuje przede wszystkim ryby mrożone.

Jak podają eksperci IERiGŻ, eksport podstawowych grup produktów, filetów i mięsa z ryb wędzonych a także konserw, był o 5 proc. wyższy niż przed rokiem i wyniósł 143 tys. ton. Jednocześnie wartość eksportu tych produktów zwiększyła się o 3,3 proc. do 3,33 mld zł. Dobre wyniki są w głównym stopniu w opinii Instytutu pochodną niższych cen transakcyjnych uzyskiwanych w handlu łososiami oraz śledziami. Inaczej jest w przypadku dorsza, gdzie nadal utrzymują się wysokie ceny. 

Zgodnie z danym IERiGŻ łącznie wywóz łososi, śledzi oraz dorszy odpowiadał za 67,7 proc. całość polskiego eksportu ryb.

Co ciekawe import ryb w analizowanym okresie zbliżony był do ubiegłorocznego i wyniósł 282 tys. ton, co stanowi wzrost o 0,3 proc. Wartość importu wzrosła o 0,9 proc. do poziomu 3,63 mld złotych. 

Aż o 9,3 proc. wzrósł import ryb świeżych, który wyniósł 97,2 tys. ton, przede wszystkim łososi oraz dorszy. Spadek, od 1,3 do 4,8 proc., został zanotowany w przypadku ryb mrożonych, filetów, a także konserw i przetworów rybnych. 

W podziale na gatunki najbardziej wzrósł import morszczuków, których przywieziono 31,3 proc. więcej niż przed rokiem, a także makreli i tuńczyków, gdzie odnotowano wzrost  o 12 proc.

Największy spadek importu, od 10 do 15 proc., objął czarniaki, dorsze a także tilapie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH