Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport ryb ponownie w górę. O 11,4 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-02-2016, 12:00
Eksport ryb ponownie w górę. O 11,4 proc.
fot. Fotolia

Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej od stycznia do listopada ubiegłego roku eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 382,5 tys. ton w wadze produktu o wartości 5,95 mld zł. Oznacza to wzrost odpowiednio o 11,4 oraz 3,2 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w roku 2014.

Z danych opublikowanych przez IERiGŻ wynika, że eksport przetworów i konserw zwiększył się o 4,7 proc. do 113,4 tys. ton. W przypadku filetów i mięsa odnotowano wzrost o 5,2  proc. do 67,7 tys. ton, a ryb wędzonych 5,6 proc. do 49,1 tys. ton.

Dynamika  wzrostu wartości eksportu tych grup była nieznacznie wyższa niż ich wolumenu za wyjątkiem ryb wędzonych, gdzie odnotowano wyraźny spadek cen transakcyjnych, przede wszystkim łososia.

Jak podają eksperci IERiGŻ tempo wzrostu wywozu trzech najważniejszych gatunków ryb, a więc łososia, śledzi oraz dorszy, było zbliżone i wyniosło od 4 do 5 proc.

W analizowanym okresie wolumen importu sektora rybnego był podobny jak przed rokiem - wyniósł 476,6 tys. ton. Jego wartość zwiększyła się o 3,1 proc. do 6,18 mld zł. Znaczące były zmiany wolumenu przywozu podstawowych grup produktów.

Import ryb świeżych wzrósł o 8,6 proc. do 158,9 tys. ton, a przetworów i konserw o 10,3 proc. do 43,8 proc. Spadki importu odnotowano natomiast w przypadku ryb mrożonych (o 9,3 proc. do 78,5 tys. ton), a także filetów i mięsa z ryb (o 2,6 proc. do 161,2 tys. ton).

W porównaniu do roku 2014 aż o 33 proc. zwiększył się import morszczuków, o 23,7 proc. import tuńczyków, 6,8 proc. makreli oraz 2,4 łososi i mintajów. Duże spadki importu odnotowano w przypadku łupaczy - o 25,7 proc., pang - o 10,6 proc., pstrągów - 8,7 proc., a także dorszy - 6,6 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik z branży 24-02-2016, 10:08:
hehe.. export się zwiększył.... ale i tak generalnie 90% ryb exportowanych pochodzi z wcześniejszego importu.... Wszystkie te wędzone, konserwy i na świeżo.. przyjeżdża do Polski jako surowiec a wyjeżdża jako produkt gotowy... Ot EXPORT.....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH