Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport ryb wyższy o blisko 20 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2015, 22:06
Eksport ryb wyższy o blisko 20 proc.
Fot. Shutterstock

Jak wynika z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym półroczu tego roku wzrosły obroty handlowe rybami, owocami morza oraz ich przetworami. O 19,9 proc. wzrósł wolumen eksportu, który wyniósł 227,6 tys. ton.

Z danych IERiGŻ wynika, że tak gwałtowny wzrost wynikał przede wszystkim ze wzrostu sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez rybaków bałtyckich oraz dalekomorskich.

Co interesujące dynamika wzrostu wartości eksportu była zdecydowanie niższa i wyniosła 3,2 proc. (do 3,18 mld zł). Jak wskazuje Krzysztof Hryszko na łamach Rynku Rolnego, wiązało się to przede wszystkim ze stosunkowo niskimi cenami uzyskiwanymi ze sprzedaży ryb. Wzrost tzw. eksportu burtowego wpłyną na obroty w grupie ryb świeżych oraz mrożonych, które zwiększyły się odpowiednio o 74,1 oraz 33,3 proc. do 22,6 oraz 48,7 tys. ton. Jednocześnie udział tej grupy asortymentowej zwiększył się w całej strukturze eksportu do 31,3 proc. tj. o 5,2 pkt. proc, jednak pod względem wartości odpowiadał za 7 proc. eksportu ryb.

Nadal kluczowe znaczenie w eksporcie posiadają trzy grupy towarowe - ryby filetowane, ryby wędzone, suszone oraz solone a także przetwory i konserwy rybne. Łącznie w analizowanym okresie ich eksport wzrósł wolumenowo o 4,7 proc. i wyniósł 122,9 tys. ton. Wartość eksportu trzech podstawowych grup wzrosła o 2,7 proc. do 2,86 mld zł.

Jak podaje IERiGŻ, w pierwszym półroczu 2015 roku wolumen importu zwiększył się o 1,2 proc. do 249,1 tys. ton, podczas gdy jego wartość wzrosła o 1,7 proc. do 3,18 mld zł. W przypadku podstawowych grup towarowych zmiany przywozu były niewielki

Na tym tle wyjątek stanowią jednak ryby świeże oraz chłodzone, a także produkty niekonsumpcyjne, w przypadku których w ostatnich latach notowany jest wzrost popytu.

W ilościowej strukturze importu ryby świeże i chłodzone stanowiły łącznie 34 proc., to jest o 2,4 pkt. proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Udział filetów i mięsa ryb odpowiadał za 31,4, ryb mrożonych 18,2 a przetworów i konserw 9,4 proc. całego importu.

Na pozostałe grupy przypadło 7,4 proc., przy czym 2,2 stanowiły owoce morze, a 4,1 produkty niekonsumpcyjne.

Od stycznia do lipca bieżącego roku ceny detaliczne ryb i owoców morza obniżyły się w ujęciu rok do roku o 0,8 proc.

W ujęciu średniorocznym spadki cen odnotowano w przypadku ryb świeżych i chłodzonych o 2,7 proc., suszonych, solonych i wędzonych ryb i owoców morza o 2,1 proc. oraz w grupie pozostałych przetworów o 1,8 proc.. Wzrost cen dotyczył ryb mrożonych, gdzie zanotowano wzrost o 3,7 proc. oraz świeżych, chłodzonych i mrożonych owoców morza, które zdrożały o 0,8 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH