REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Embargo Rosji to nie problem przetwórstwa rybnego

  • Autor: PAP
  • Data: 08-08-2014, 18:20
Embargo Rosji to nie problem przetwórstwa rybnego
Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb

Straty z wstrzymania eksportu ryb do Rosji będą znikome, to nie jest dla nas problem - powiedział w piątek PAP prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb Jerzy Safader. Do Rosji wysyłane były z Polski tańsze części ryb.

REKLAMA

W czwartek Rosja poinformowała, że wprowadza zakaz importu owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, mleka i nabiału z USA, Unii Europejskiej, Australii, Kanady oraz Norwegii. Embargo ma obowiązywać przez rok. To odpowiedź Rosji na wcześniej nałożone na nią sankcje przez USA oraz UE.

"Do Rosji sprzedawaliśmy mniej wartościowe, w sensie finansowym, produkty takie jak np. głowy ryb, kręgosłupy. Rosjanie używają tego przede wszystkim na różne mielonki, robili z tego kotlety i zupy rybne. Te części ryb pochodziły np. z łowionej w Bałtyku flądry, szprotki oraz łososia norweskiego" - powiedział PAP Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb w Koszalinie, Jerzy Safader.

Dodał, że roczna wartość eksportu polskiego przetwórstwa rybnego wynosi ok. 1,2 mld euro.

"To eksport głównie na rynki tzw. starej Unii Europejskiej oraz takich krajów jak Japonia, USA i Emiraty Arabskie. Dla nas zamknięcie rynku rosyjskiego nie jest problemem. Nas to nie uderzy. Wartość eksportu przetwórstwa rybnego do Rosji to ok. 12-13 mln euro" - ocenił Safader.

Jego zdaniem, straty z zakazu eksportu przetworów rybnych do Rosji będą "minimalne". Zapewnił, że polscy przetwórcy bez problemu znajdą inne rynki zbytu. "Choć dostaniemy trochę niższą, może o 20 proc. cenę na te produkty, które szły na Rosję. Faktycznie, nasza strata wyniesie więc ok. 5-6 mln euro. Głowy, kręgosłupy i te ścinki, które Rosja od nas brała, pójdą na produkcję mączki rybnej i olejów do przemysłu farmaceutycznego. Wyślemy to do Niemiec, tam są wielkie fabryki przetwarzające te części ryb" - wyjaśnił szef Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog przetworstwa rybnego 12-08-2014, 17:08:
Nie wydaje mi sie, zeby mozna tak upraszczac problem spadku exportu ryby, przetworow rybnych do Rosji.
Konsekwencji tego nie mozna w tej chwili przewidziec. Badz co badz ERosja to jeden z najwikszych potencjalnych rynkow zbytu o jeszcze nie oszycowanych potrzebach. Sam wiem bo tam jezdzilem.
Prezes powiada "malo" wartosciowy surowiec pojdzie do Niemiec.
Zapewne za grosze i w tym wlasnie problem.
Zawsze mowilem, Polacy sprzedawali siarke a ktos inny zapalk robil i i zarabial pieniadze na tym.
Moze by tak w kraju pomyslano nad tym co z tego "malo" wartosciowego surowcy mozna zrobic i zarobic na tym.
Mozliwosci jest wiele ....
Najlatwiej oczywiscie rybe na filety przerobic, ale to robia wszyscy.
To co po filecie zostaje to tez cenny surowiec bialkowy.
Moze potrzeba by tu bylo p. Malka z Morpola... ?
  • www.fishcontract.pl 09-08-2014, 11:14:
In jedem Land der EU, fallen die Fisch Exporte nach RUS jetzt weg. Preis für Fisch wird dadurch Fallen.

mfg
FISHCONTRACT
www.fishcontract.com

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH