Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Frosta zachęci do czytania etykiet

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 01-12-2017, 13:33
Frosta zachęci do czytania etykiet

Frosta uruchomiła nowy projekt edukacyjny. W "Akademii Naturalnego Smaku" będzie można dowiedzieć się, na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników.

Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY i prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Wnętrze podzielone jest na strefy poświęcone różnym dodatkom do żywności, m.in.: barwnikom, aromatom czy wzmacniaczom smaku. Nie brakuje atrakcji przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – od tych multimedialnych z animacjami i filmami, przez półki z eksponatami, aż po interaktywne, edukacyjne zabawy. Zwiedzający mogą sprawdzić m.in. jak smakuje glutaminian sodu, jakie dodatki znajdują się w najpopularniejszych kategoriach produktów spożywczych czy poznać sztuczki stosowane przez producentów żywności. Jedną z głównych atrakcji jest również wirtualny sklep, w którym po zeskanowaniu kodów z wybranych produktów,  konsument zamiast tradycyjnego paragonu otrzymuje rachunek z podsumowaniem wszystkich dodatków, jakie znajdują się w jego koszyku. 

Celem obiektu jest skierowanie uwagi konsumentów na problem nadmiernego stosowania dodatków do żywności oraz skłonienie ich do zapoznawania się z treścią etykiet produktów spożywczych przed dokonaniem zakupu.

- Z roku na rok obserwujemy wzrost świadomości konsumentów. Powiększa się grupa która przykłada co raz większą wagę do tego, jak ważne jest to, co jemy, a także jakość i sposób wytwarzania produktów – mówi Alicja Ponder, ekspert FRoSTY i specjalista ds. żywienia człowieka. Powszechnie panuje przekonanie, że wszystkie produkty dostępne na półkach z tzw. zdrową żywnością są wysokiej jakości i przypisuje się im działanie prozdrowotne. Warto jednak zaznaczyć, że najistotniejszy jest ich  kład. Dlatego też przed dokonaniem zakupu, należy czytać etykiety i wybierać produkty jak najmniej przetworzone, niezawierające dodatków do żywności. Przykładem są mrożone dania FRoSTY, która nie stosuje w swoich produktach żadnych dodatków. W swoim nowym projekcie „Akademia Naturalnego Smaku” FRoSTA pomoże w rozszyfrowaniu symboli dodatków do żywności oraz wskaże  jak dokonywać dobrych wyborów robiąc codzienne zakupy. 

Pierwsze wydarzenie z cyklu „Akademia Naturalnego Smaku” odbędzie się w dn. 2-8 grudnia, w godzinach 10-18, w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Na wszystkich zainteresowanych, na miejscu czekać będą edukatorzy, którzy oprowadzą po stanowisku, a także odpowiedzą na wszystkie nurtujące pytania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH