REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FRSiH 2016: Branża rybna - rynek na fali wznoszącej - pełna relacja

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2016, 13:37
FRSiH 2016: Branża rybna - rynek na fali wznoszącej - pełna relacja
Debata "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej". Fot. PTWP

Podczas tegorocznego Forum Rynku Spożywczego i Handlu, pierwszy raz w 9-letnie historii wydarzenia, dyskutowano na temat sytuacji branży rybnej. Zaproszeni gości mówi m.in. o przyczynach niskiej konsumpcji ryb w Polsce, konsolidacji branży oraz głównych trendach rynkowych.

REKLAMA

Miniona edycja Forum Rynku Spożywczego i Handlu miała z całą pewnością charakter szczególny. Pierwszy raz w historii Forum odbyła się debata w całości poświęcona problemom branży rybnej. Zaproszeni goście jednoznacznie podkreślali, iż jest to wyraz sukcesu, który polscy przetwórcy ryb odnieśli w ostatnich latach.

Prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, skupił się na przeobrażeniu sektora rybnego po wejściu Polski do Unii Europejskiej. W tym okresie polska przestała być krajem surowcowym i znacząco zwiększyła eksport produktów przetworzonych.

Ekspert zwrócił uwagę, że w minionych latach zmieniło się wiele wskaźników świadczących o sytuacji w branży, przy czym w wielu przypadkach trudno o jednoznacznie pozytywną ocenę. Przykładem jest znaczący spadek samowystarczalności.

Dyrektor IERiGŻ-PIB przypomniał, że jeszcze w latach 90. oraz na początku obecnego stulecia samowystarczalność wynosiła ponad 90 proc. Szacuje się, że obecnie jest to od 30 do 40 proc., co zdaniem prof. Kowalskiego stanowić może pewną szansę. - Jeżeli samowystarczalność jest na tak niskim poziomie, to pojawia się duża przestrzeń dla rybaków i przetwórców – podkreślał.

Prof. Kowalski zwrócił ponadto uwagę na konsekwencje społeczne przeobrażeń sektora rybackiego. W ich wyniku zlikwidowano wiele jednostek rybackich, w związku z czym pracę straciło wiele osób. Co jednak najważniejsze Polska przestała być postrzegana jako kraj surowcowy. - Przestaliśmy być krajem surowcowym. To jest wzór do naśladowania. Wcześniej eksportowaliśmy głównie surowiec. W tej chwili wyraźnie wzrasta eksport artykułów przetworzonych. Pojawia się wartość dodana - zwrócił uwagę prelegent.

Przypomniał także ograniczenia związane z dostępem do surowca. Bałtyk, ze względu na niskie zasolenie, posiada stosunkowo niewiele gatunków ryb. Z tego też powodu pojawia się koncentracja na nieznacznej ilości gatunków, co z jednej strony może powodować obniżkę kosztów ale z drugiej pociąga za sobą także ograniczenia.

Podobne zagrożenie występuje w przypadku eksportu. Od chwili wejścia do struktur unijnych polska znacząco zwiększyła sprzedaż zagraniczną i stała się jedynym z kluczowych europejskich eksporterów. Co jednak istotne polskie produkty trafiają głownie do państw unijnych

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA
SEKSeko SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH