REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FRSiH 2016: Konsumenci oczekują zdrowych ryb w małych porcjach

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 17-10-2016, 17:01
FRSiH 2016: Konsumenci oczekują zdrowych ryb w małych porcjach
Artur Ujek, dyrektor generalny Admirał Sp. z o.o., fot. PTWP

- Konsumenci oczekują małych, gotowych do spożycia porcji. Chcą, żeby produkty były zdrowe. Sieci handlowe odpowiadają na te potrzeby poprzez systematyczne zwiększanie oferty świeżych ryb pakowanych. Kiedyś do kupienia był przede wszystkim pstrąg, teraz konsumenci mogą wybierać spośród wielu pozycji asortymentowych - mówił Artur Ujek, dyrektor generalny Admirał Sp. z o.o.w trakcie debaty "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej", która odbyła się podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

REKLAMA

- Oczekiwania konsumentów ryb i przetworów rybnych idą w stronę produktów o mniejszej gramaturze, produktów gotowych do spożycia. Drugim zauważalnym trendem jest pójście w kierunku czystej etykiety - żywności bez barwników i konserwantów. Po trzecie, widać jak sieci handlowe poszerzają swoją ofertę w tym segmencie - mówił Artur Ujek, dyrektor generalny Admirał Sp. z o.o.

Jego zdaniem spożycie ryb i przetworów rybnych w Polsce nie jest wcale na tak niskim poziomie, jak się powszechnie uważa. - Porównując spożycie w Polsce do spożycia w krajach, w których pensja minimalna jest o wiele wyższa widać, że Polacy wcale nie jedzą tak mało ryb. Proporcjonalnie do zarobków, spożycie takich produktów jest u nas wyższe niż w Niemczech - dodał dyrektor firmy Admirał.

Kamil Jerominek, członek zarządu Fjord Fisk Polska sp. z o.o. dodał, że obecnie mamy do czynienia z rynkiem konsumenta. - Konsumenci z różnych przyczyn nie sięgali po ryby. Były trudno dostępne, niezbyt zdrowe. To było dla branży duże wyzwanie. Czysta etykieta wymaga od producentów usprawnień technologicznych, a więc przebudowy zakładów produkcyjnych. W kontekście zmieniających się na niekorzyść cen surowca to duże wydatki dla branży. Producenci dywersyfikują swoje portfolio. Możemy tu czerpać z doświadczeń branży mięsnej czy convenience i rozwijać produkty do szybkiej konsumpcji, nieprzetworzone, na każdą kieszeń. Mamy duże kompetencje technologiczne, trzeba wykorzystać ten potencjał - mówił podczas debaty Kamil Jerominek.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Śledziu 19-10-2016, 21:40:
No właśnie - siedział
Szkoda bo to On rozpoczynał handel rybny w tym kraju a teraz tylko siedział.
Szkoda, wielka szkoda, bo tak jak od Kowalskiego od Kustry wielu mogłoby pobierać lekcje. A On tylko siedział.
  • konrad 19-10-2016, 15:13:
Akurat obok dyrektora Ujka siedział prezes Kustra więc może tak do końca jeszcze nie opuścił gardy?
  • Śledziu 18-10-2016, 21:27:
Na forum był prezes Kowalski znany ( chylę czoła ), mniej znany dyr. Ujek ( ale kto wie co to Admirał, to wiec co i jak ), w ogóle nie znany Jeronimek ( gość pojawiał się i miesza w nowoczesnym jako Fjord i Mirko ). A gdzie wielcy tego świata rybnego - KUSTRA, CIEŚLIK ???
Czyżby "młodzi gniewni" z mniejszych firm zaczynali swoje podboje ???
Panowie "starzy rybni" już powinniście się bać skomasowanych ataków młodzieży,zapomnijcie o tym co było a czekajcie na NOWE !!!!!!!!!!
Wasze dni już są policzone - poza Kowalskim bo On pilnuje tematu i nie odpuszcza. Ponadto pokazuje że nie boi się ryzyka i działa ( ma kasą ale umie ją wydawać z głową a nie dawać bo dawać ).
Czekajmy na dalszy rozwój sytuacji na rynku rybnym bo jest ciekawa.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH