Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Glazurowane ryby pod nadzorem

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 20-12-2017, 08:42

Brak informacji, że mrożona ryba była glazurowana i podanie jej podwójnej masy netto tj. z wodą i bez buduje mylne wyobrażenie o produkcie, co podlega karze - czytamy w Rzeczpospolitej.

Spór dotyczył kary za nieprawidłowe oznakowanie mrożonej ryby. Kłopoty spółki zaczęły się po kontroli inspektorów Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych. Mieli oni sprawdzić jakość handlową przetworów rybnych.

Kontrolerzy stwierdzili nieprawidłowości w oznakowaniu opakowań jednostkowych dorsza. Wytknęli, że spółka nie podała w nazwie wyrobu informacji o sposobie przetwarzania tj., że jest glazurowany. Po drugie ich zdaniem zamieściła niejasną, dezinformującą konsumenta informację co do wody użytej do wytworzenia produktu, tj. w wykazie składników wymieniono wodę stanowiącą glazurę.

Nie wykazano zaś wody dodanej do ryby wraz z zastosowanymi polifosforanami. Kolejne naruszenia to podanie w oznakowaniu podwójnej masy netto, tj.: ryby z glazurą (5 kg) oraz bez glazury (3,75 kg) oraz niepełnych danych identyfikujących producenta.

Całość w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH