Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Glazurowane ryby pod nadzorem

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 20-12-2017, 08:42

Brak informacji, że mrożona ryba była glazurowana i podanie jej podwójnej masy netto tj. z wodą i bez buduje mylne wyobrażenie o produkcie, co podlega karze - czytamy w Rzeczpospolitej.

Spór dotyczył kary za nieprawidłowe oznakowanie mrożonej ryby. Kłopoty spółki zaczęły się po kontroli inspektorów Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych. Mieli oni sprawdzić jakość handlową przetworów rybnych.

Kontrolerzy stwierdzili nieprawidłowości w oznakowaniu opakowań jednostkowych dorsza. Wytknęli, że spółka nie podała w nazwie wyrobu informacji o sposobie przetwarzania tj., że jest glazurowany. Po drugie ich zdaniem zamieściła niejasną, dezinformującą konsumenta informację co do wody użytej do wytworzenia produktu, tj. w wykazie składników wymieniono wodę stanowiącą glazurę.

Nie wykazano zaś wody dodanej do ryby wraz z zastosowanymi polifosforanami. Kolejne naruszenia to podanie w oznakowaniu podwójnej masy netto, tj.: ryby z glazurą (5 kg) oraz bez glazury (3,75 kg) oraz niepełnych danych identyfikujących producenta.

Całość w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH