Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Graal: Moglibyśmy zatrudnić kilkaset osób, ale brakuje rąk do pracy

  • Autor: PAP
  • Data: 31-03-2017, 12:47
Graal: Moglibyśmy zatrudnić kilkaset osób, ale brakuje rąk do pracy
Bogusław Kowalski, prezes GK Graal, fot. PTWP

Według Bogusława Kowalskiego pewnym rozwiązaniem jest zatrudnianie obcokrajowców, głównie z Ukrainy, Mołdawii, Białorusi. - W przypadku obcokrajowców problemem jest to, że ich przeszkolenia trwa ok. trzech miesięcy, a ich pozwolenie na pobyt i pracę w Polsce to tylko pół roku, więc wydajność jest bardzo ograniczona - mówi prezes Graala.

W czwartek w Sopocie rozpoczął się IV Kongres Rybny, w którym uczestniczy ponad 300 przedstawicieli branży przetwórstwa rybnego, akwakultury i rybołówstwa.

Prezes zarządu Graal SA, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Bogusław Kowalski mówiąc o przyszłości polskiego przetwórstwa rybnego powiedział, że jednym z problemów sektora jest "brak rąk do pracy". Ocenił, że "na dziś Grupa kapitałowa Graal mogłaby zatrudnić kilkaset osób". W kilku zakładach Grupy pracuje ok. 2,5 tys. osób, w tym kilkuset obcokrajowców.

Przyznał, że "płaci tyle, na ile pozwala rynek zarówno w Polsce jak i za granicą". Ocenia, że problem rąk do pracy jest odczuwalny od ok. 4-5 lat i z roku na rok jest coraz gorzej. Brakuje nie tylko pracowników mniej wykwalifikowanych, ale też technologów, specjalistów kontroli jakości. "Szkolimy we własnym zakresie, ale idzie to bardzo powoli" - mówił. "Nie ma szkół na poziomach zawodowym, na wyższym, nie ma programów nauczania" - mówił. "Jeździmy do ministerstwa, staramy się o kształcenie technologów, ale idzie to w wolnym tempie" - dodał.

Przyznał, że branża oczekuje wsparcia władz lokalnych i centralnych w zakresie systemu szkolnictwa zawodowego.

"Chodzi o to, żeby powstały kierunki związane z technologią, przetwórstwem, generalnie z branżą rybną" - wyjaśnił.

Doradca ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej ds. rybołówstwa, Grzegorz Hałubek przyznał, że przetwórcy mówią o "dużym i poważnym deficycie pracowników, który ma wpływ na jakość ich produkcji i zyski". Powiedział, że w Polsce brakuje systemu kształcenia pracowników dla tego sektora. Poinformował, że "rząd podjął działania, żeby we współpracy z producentami utworzyć jakieś kształcenie".

Prezes Stowarzyszenia producentów ryb łososiowatych, Jacek Juchniewicz powiedział, że w sektorze akwakultury jest "pewien krach związany z załamaniem się szkolnictwa na poziomie średnim i wyższym". Zauważył, że zostały zlikwidowane dwa technika o charakterze ogólnopolskim. "Praktycznie nie ma średnich szkół rybackich" - dodał. Podkreślił, że w tym roku po raz pierwszy w historii znany wydział rybacki na uniwersytecie warmińsko-mazurskim nie miał chętnych do studiowania. "Sytuacja jest dramatyczna, ale paradoksalnie idzie w kontrze do sektora, która rozwija się i potrzebuje specjalistów".

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gienek 26-04-2017, 23:40:
Zainwestujcie w roboty produkcyjne jeżeli nie możecie znaleźć ludzi za takie pieniądze
  • Techn. Przetw. Rybn. 21-04-2017, 14:08:
Znamienna wypowiedz.
Moze wlasnie tu nalezy szukac przyczyn jakie prowadza do nieudacznosci w gospodarowania w niektorychb zakaladach.
Smiem tu twierdzic, ze byc moze wlasnie to bylo przyczyna upadku tak przeze mnie lubiana firme WILBO.
Oby tylko najwiekszy „moloch „ jakim jest GRALL ni posliznal sie na tej chwiejnej polityce.
Oby nie zniweczona zoszla praca ludzi ktorzy w tej firmie w dobrej wirze pracuja !!
  • zool 13-04-2017, 20:25:
Ludzie młodzi nie przyjdą za takie pieniądze i do takiej atmosfery w zakładzie gdzie są układy i mydlenie oczu co niektórym.Ci co są albo nie mają wyjścia albo zaraz odejdą na emeryturę kierownictwo samo będzie robić.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH