REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Grzegorz Skalmowski, Snails Garden na FRSiH: chcemy przywrócić ślimaki na polskie stoły

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 23:29
Grzegorz Skalmowski, Snails Garden na FRSiH: chcemy przywrócić ślimaki na polskie stoły
Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. Fot. PTWP

- Nie robimy nic nowego. To już było. Chcemy tylko przywrócić ślimaka na polskie stoły - mówił w trakcie debaty "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej" Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden.

REKLAMA

W trakcie debaty poświęconej branży rybnej Grzegorz Skalmowski przypomniał pokrótce historię ślimaków w Polsce. Jak wskazał, przed wiekami były one tradycyjną potrawą i bardzo często gościły na polskich stołach. Przede wszystkim - obok ryb - w okresie postu. Obecnie polskie ślimaki trafiają głównie na eksport. 

- Polska jest jednym z potentatów eksportu ślimaków na Zachód. W Polsce były one jadane już w 1682 roku. W pierwszej książce kucharskiej jest więcej przepisów na ślimaki, niż na wieprzowinę. Po prostu Polacy o tym zapomnieli. Ślimak były daniem postnym, zbliżają się święta. Warto to wykorzystać - apelował właściciel Snails Garden.

Zwrócił także uwagę, że cena ślimaków, wbrew obiegowej opinii, nie jest wcale wygórowana.

- Jeżeli chodzi o rynek HoReCa to filet wychodzi od 30 gr. Danie podane w restauracji, gdzie podaje się 6 sztuk na sposób po Burgundzku, czyli masełkiem czosnkowym, od nas wychodzi w cenie 2 zł. Jeżeli chodzi o podanie na stół u restauratora jest to od 12 zł. W Warszawie od 34 zł. Jak widać jest pole do popisu - zaznaczył.

Grzegorz Skalmowski odniósł się ponadto do problemu niskiego spożycia ślimaków, który tak w przypadku ryb jest dużym ograniczeniem. Jak zaznaczył w działaniach podejmowanych na rzecz zwiększenia konsumpcji Snails Garden skupiło się na edukacji poprzez gastronomię.

- My zaczęliśmy kampanię i edukację od kuchni, czyli tak naprawdę od kucharzy - przyznał.

- Nie robimy nic nowego. To już było. Chcemy tylko przywrócić ślimaka na polskie stoły. Myślę, że jest już czas na to, aby Polacy uświadomili sobie, że mamy bardzo dobre produkty u nas w kraju i możemy to bardzo dobrze wykorzystywać. Być może ślimak stanie się koniem napędowym branży rybnej - konkludował Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH