Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grzegorz Skalmowski, Snails Garden na FRSiH: chcemy przywrócić ślimaki na polskie stoły

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 23:29
Grzegorz Skalmowski, Snails Garden na FRSiH: chcemy przywrócić ślimaki na polskie stoły
Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. Fot. PTWP

- Nie robimy nic nowego. To już było. Chcemy tylko przywrócić ślimaka na polskie stoły - mówił w trakcie debaty "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej" Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden.

W trakcie debaty poświęconej branży rybnej Grzegorz Skalmowski przypomniał pokrótce historię ślimaków w Polsce. Jak wskazał, przed wiekami były one tradycyjną potrawą i bardzo często gościły na polskich stołach. Przede wszystkim - obok ryb - w okresie postu. Obecnie polskie ślimaki trafiają głównie na eksport. 

- Polska jest jednym z potentatów eksportu ślimaków na Zachód. W Polsce były one jadane już w 1682 roku. W pierwszej książce kucharskiej jest więcej przepisów na ślimaki, niż na wieprzowinę. Po prostu Polacy o tym zapomnieli. Ślimak były daniem postnym, zbliżają się święta. Warto to wykorzystać - apelował właściciel Snails Garden.

Zwrócił także uwagę, że cena ślimaków, wbrew obiegowej opinii, nie jest wcale wygórowana.

- Jeżeli chodzi o rynek HoReCa to filet wychodzi od 30 gr. Danie podane w restauracji, gdzie podaje się 6 sztuk na sposób po Burgundzku, czyli masełkiem czosnkowym, od nas wychodzi w cenie 2 zł. Jeżeli chodzi o podanie na stół u restauratora jest to od 12 zł. W Warszawie od 34 zł. Jak widać jest pole do popisu - zaznaczył.

Grzegorz Skalmowski odniósł się ponadto do problemu niskiego spożycia ślimaków, który tak w przypadku ryb jest dużym ograniczeniem. Jak zaznaczył w działaniach podejmowanych na rzecz zwiększenia konsumpcji Snails Garden skupiło się na edukacji poprzez gastronomię.

- My zaczęliśmy kampanię i edukację od kuchni, czyli tak naprawdę od kucharzy - przyznał.

- Nie robimy nic nowego. To już było. Chcemy tylko przywrócić ślimaka na polskie stoły. Myślę, że jest już czas na to, aby Polacy uświadomili sobie, że mamy bardzo dobre produkty u nas w kraju i możemy to bardzo dobrze wykorzystywać. Być może ślimak stanie się koniem napędowym branży rybnej - konkludował Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Darek 16-07-2017, 09:26:
„Być może ślimak stanie się koniem napędowym branży rybnej...” - jak na razie to koń napędowy kilku cwaniaków. Ludzie sporo zainwestowali w hodowle i wszyscy utopili pieniądze, czasami nie małe. Najpierw człowieka omamią aby wyciągnąć pieniądze a potem gdy już ślimak gotowy do sprzedaży to jest szukanie dziury w całym. Znam wielu, którzy próbowali - nikomu nie udało się wyjść na plusie uwzględniając tylko bieżące wydatki. Sam straciłem cztery lata i ponad 200 tys. zł. Nie znam ŻADNEGO hodowcy, który zarobiłby choćby grosze. Na ślimakach zarabiają tylko liderzy sprzedający stada zarodowe i paszę.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH