Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GUS: Połowy ryb wyższe o prawie 10 proc.

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-04-2016, 15:27
GUS: Połowy ryb wyższe o prawie 10 proc.
GUS: Połowy ryb wyższe o prawie 10 proc. Fot. shutterstock

Połowy ryb i innych organizmów morskich w 2015 r. wyniosły 187,0 tys. ton i były o 9,7 proc. wyższe niż przed rokiem. Z łowisk bałtyckich pozyskano 134,7 tys. ton ryb (72,0 proc. połowów ogółem), czyli o 13,7 proc. więcej w porównaniu z rokiem poprzednim – podaje GUS.

Jak podaje GUS, połowy dalekomorskie, które osiągnęły poziom 52,3 tys. ton w 2015 r., wzrosły o 0,5 proc. w porównaniu z 2014 r. W 2015 r. połowy ryb morskich osiągnęły poziom 184,1 tys. ton (o 10,0 proc. więcej niż w 2014 r.) i stanowiły 98,4 proc. połowów ogółem.

Połowy ryb słodkowodnych wyniosły 3,0 tys. ton i były o 4,6 proc. mniejsze niż przed rokiem. W strukturze gatunkowej połowów, podobnie jak w roku poprzednim, dominowały szproty poławiane wyłącznie na Morzu Bałtyckim. W 2015 r. złowiono 64,2 tys. ton tej ryby, co stanowiło 34,3 proc. wielkości polskich połowów ogółem. Połowy szprota wzrosły o 9,6 proc. w porównaniu do uzyskanych w roku poprzednim.

Kolejnymi znaczącymi gatunkami w strukturze polskich połowów ogółem były śledzie i ostroboki, których udział wyniósł po 21,2 proc. Śledź pozyskiwany był wyłącznie z łowisk bałtyckich i złowiono go 39,7 tys. ton. (o 41,1 proc. więcej niż przed rokiem).

W 2015 r. złowiono łącznie 39,7 tys. ton ostroboka pochodzącego z łowisk Atlantyku Środkowo- i Południowo-Wschodniego (wzrost o 13,6 proc. w porównaniu z 2014 r.).

Połowy ryb płaskich w 2015 r. wyniosły 9,6 tys. ton, tj. o 24,6 proc. mniej w stosunku do roku poprzedniego, a ich udział w polskich połowach ogółem zmniejszył się o 2,3 p. proc. do 5,2 proc.. Podobnie jak przed rokiem większość, tj. 99,7 proc. pozyskanych ryb płaskich pochodziło z Morza Bałtyckiego.

W skład ryb poławianych na Bałtyku i zalewach wchodzą również gatunki typowe dla wód słodkich i słonawych, których połowy w 2015 r. wyniosły 3,0 tys. ton. Stanowiły one 1,6 proc. połowów ogółem i były o 4,6 proc. niższe od uzyskanych w poprzednim roku. W grupie tej dominowały okonie – 0,9 tys. ton (29,8 proc. połowów zalewowych), płocie (29,3 proc.) i leszcze (26,4 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH