Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Jemy mniej ryb, ale więcej owoców morza

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 13-11-2017, 14:19
IERiGŻ: Jemy mniej ryb, ale więcej owoców morza

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w I półroczu 2017 r. nastąpił spadek konsumpcji większości produktów rybnych, z wyjątkiem mrożonych owoców morza - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".

Jak informuje Instytut, w okresie styczeń-wrzesień 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 109,0 tys. ton i były o 7,2% niższe niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.

Zwiększyły się połowy szprotów (o 12,5% do 62,5 tys. ton) oraz łososi (2-krotnie do 4,1 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 37,1% do 4,6 tys. ton, storni o 26,3% do 9,5 tys. ton, a śledzi o 16,4% do 27,9 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec września 2017 r. wyniosło: dla szprotów 82,4%, dla śledzi 51,1%, dla dorszy 43,7%, a dla łososi 31,2%.

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 277,0 tys. ton i była o 1,3% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Zmniejszyła się przede wszystkim produkcja ryb wędzonych (o 21,2% do 45,8 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 13,7% do 32,9 tys. ton.

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych
i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,7% do 144,4 tys. ton. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (65,8 tys. ton, spadek o 0,5%).

Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich zwiększyła się o 3,4% do 37,9 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 8,9% do 21,3 tys. ton, a całych mrożonych ryb morskich o 6,4% do 14,9 tys. ton.

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 314,7 tys.
ton, o wartości 5,32 mld zł i był odpowiednio o 2,8 i 10,0% większy niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyła się wartość eksportu wszystkich podstawowych grup produktów: ryb wędzonych, suszonych i solonych o 7,5% do 1,99 mld zł, filetów i mięsa z ryb o 12,7% do 1,49 mld zł oraz przetworów i konserw o 6,6% do 1,33 mld zł.

W ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (3,00 mld zł, wzrost o 17,0%), śledzie (421 mln zł, spadek o 3,7%) oraz dorsze (300 mln zł, spadek o 14,8%). Wolumen importu sektora rybnego wyniósł w okresie styczeń-sierpień 2017 r. 344,4 tys. ton i był taki sam jak przed rokiem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH