Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Pogarsza się kondycja finansowa przetwórców ryb

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 15-01-2018, 15:09
IERiGŻ: Pogarsza się kondycja finansowa przetwórców ryb
fot. shutterstock

W okresie trzech kwartałów 2017 r. duże zakłady (62 jednostki o zatrudnieniu powyżej 49 osób) osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".

W okresie styczeń-listopad 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 126,4 tys. ton i były o 4,2% mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.

Zwiększyły się połowy szprotów (o 13,9% do 66,6 tys. ton) oraz łososi (2,2-razy do 4,5 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 32,0% do 6,3 tys. ton, storni o 28,2% do 10,3 tys. ton, a śledzi o 6,3% do 38,3 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec listopada 2017 r. wyniosło: dla szprotów 87,8%, dla śledzi 70,2%, dla dorszy 52,2%, a dla łososi 32,6%.

W okresie styczeń-październik 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych
zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 356,6 tys. ton i była o 0,7% mniejsza niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Ograniczono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych (o 18,0% do 59,1 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 12,2% do 42,5 tys. ton. Wyraźnie zwiększono natomiast produkcję w grupie świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich (o 5,3% do 50,5 tys. ton) oraz mrożonych filetów z ryb morskich (o 7,2% do 26,8 tys. ton).

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,8% do 185,4 tys. ton, w tym najmocniej przetworów z makreli (o 13,4% do 13,1 tys. ton). Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (85,6 tys. ton, wzrost o 0,1%).

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W okresie trzech kwartałów 2017 r. duże zakłady (62 jednostki o zatrudnieniu powyżej 49 osób) osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. Było to między innymi wynikiem wzrostu kosztów materiałowo-surowcowych (o 11,9% do 5,81 mld zł). Przychody ogółem zwiększyły się o 15,4% do 8,52 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 16,8% do 7,30 mld zł.

Zdecydowanie wyższe było tempo wzrostu przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży eksportowej (wzrost o 18,3% do 4,84 mld zł) niż realizowanej w kraju (wzrost o 13,9% do 2,46 mld zł). Nakłady inwestycyjne zwiększono o 26% do 129 mln zł.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.