Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Pogarsza się opłacalność przetwórstwa i eksportu ryb

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 18-09-2017, 11:31
IERiGŻ: Pogarsza się opłacalność przetwórstwa i eksportu ryb

W I półroczu 2017 roku pogorszyła się opłacalność przetwórstwa i eksportu sektora rybnego. Średnia cena transakcyjna uzyskiwana w wywozie zwiększyła się o 2,5 proc. do 11,30 zł/kg wagi żywej, natomiast w przywozie o 9,1 proc. do 9,68 zł/kg - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W okresie styczeń-lipiec 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 96,7 tys. ton i były o 5,9 proc. niższe niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyły się połowy szprotów (o 14,6 proc. do 60,1 tys. ton) oraz łososi (dwukrotnie do 4,0 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem.

Największy spadek odnotowano w połowach dorszy (o 38,2% do 3,9 tys. ton) oraz storni (o 27,2% do 8,7 tys. ton). Połowy śledzi zmniejszyły się o 23,3% do 19,8 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca 2017 r. wyniosło: dla szprotów 81,3%, dla śledzi 39,6%, dla dorszy 38,5%, a dla łososi 66,6%.

W I półroczu 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 212,7 tys. ton i była o 1,8% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Utrzymuje się bardzo niska produkcja ryb wędzonych, którą zmniejszono o 28,3% do 32,4 tys.
ton. Ograniczono zarówno produkcję wędzonych łososi (o 21,9% do 22,8 tys. ton), jak pozostałych gatunków ryb (o 40,0%% do 9,7 tys. ton).

Podaż pozostałych produktów z zakładów przetwórczych była w analizowanym okresie podobna jak przed rokiem (świeżych i chłodzonych filetów – 27,7 tys. ton, mrożonego mięsa z ryb morskich – 4,8 tys. ton oraz marynat – 37,6 tys. ton) lub zwiększyła się.

Największe wzrosty wystąpiły w grupie całych, mrożonych ryb morskich (o 11,8% do 11,2 tys. ton), filetów solonych (wzrost o 11,1% do 4,5 tys. ton), mrożonych filetów z ryb morskich (o 10,3% do 17,2 tys. ton) oraz konserw i prezerw (o 6,4% do 33,1 tys. ton).

W I półroczu 2017 r. ceny większość podstawowych dla polskiego rynku gatunków ryb i owoców morza na świecie ponownie rosły (najbardziej łososi, makreli i dorszy). W konsekwencji wydatki importowe zwiększyły się w analizowanym okresie o 5,9% do 4,10 mld zł, przy 2,0% spadku jego wolumenu (do 261,8 tys. ton).

Nieznacznie wyższa niż przed rokiem była natomiast wielkość eksportu o 2,9% do 251,5 tys. ton, ale wpływy z wywozu produktów rybnych wzrosły znacznie, bo o 9,4% do 4,04 mld zł.

W I półroczu 2017 r. poprawiło się ujemne saldo handlu zagranicznego rybami, owocami morza oraz ich przetworami i wyniosło 57 mln zł, wobec 175 mln zł deficytu notowanego na koniec I półrocza 2016 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH